Νέα… παιχνίδια της Gazprom με το φυσικό αέριο! Επικαλείται ανωτέρα βία και το κόβει στη Γερμανία

Οικονομία

Με επιστολή της σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη της στην Ευρώπη, η Gazprom γνωστοποίησε ότι κύρηξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από της 14 Ιουνίου για την παροχή φυσικού αερίου “λόγω ανωτέρας βίας”. 

Κύκλοι εμπορίας φυσικού αερίου εκτιμούν ότι οι παραδόσεις αφορούν τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 της Βαλτικής Θάλασσας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην επιστολή – την οποία έχει στη διάθεση του- αναφέρεται ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, τις οποίες δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Gazprom ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ζήτησε από τον γερμανικό όμιλο Siemens να της επιστρέψει την τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά για να διασφαλίσει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream που παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η τουρμπίνα από τον Καναδά για τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 είναι καθ’ οδόν προς τη Ρωσία, γρηγορότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, γράφει η ρωσική εφημερίδα “Kommersant”, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, η τουρμπίνα, η οποία είναι σημαντική για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, έχει επισκευαστεί και παραδόθηκε από τον Καναδά στη Γερμανία με αεροπλάνο την Κυριακή.

Εάν δεν υπάρξουν προβλήματα με τα logistics ή τα τελωνεία, θα χρειαστούν άλλες πέντε έως επτά ημέρες για να φτάσει η τουρμπίνα στη Ρωσία. Για να τεθεί σε λειτουργία θα χρειαστούν άλλες τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Η “Kommersant” γράφει ότι η Gazprom δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα αυξήσει ξανά τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, μετά την επανεγκατάσταση της τουρμπίνας. Από τις 16 Ιουνίου, η εταιρεία είχε μειώσει τις προμήθειες μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητάς του, πριν τον κλείσει για εργασίες συντήρησης πριν μία εβδομάδα.

To άρθρο Νέα… παιχνίδια της Gazprom με το φυσικό αέριο! Επικαλείται ανωτέρα βία και το κόβει στη Γερμανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.