Μπαλτάς: «Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Με αυτά που λέω τώρα μπορεί να διαγραφώ»

Διεθνή

«Εκ των πραγμάτων υπάρχει μια μορφή σύγκρουσης με αβέβαιη έκβαση. Και είναι μια σύγκρουση η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά ολόκληρη τη χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα. Αυτά που συμβαίνουν τον καθιστούν κατά κάποιο τρόπο «περίγελο» μιας ολόκληρης κοινωνίας που παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα όσα γίνονται. Και αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας για τη χώρα, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέταρτος τη τάξει πολιτειακός παράγων» υπογράμμισε ο κ Μπαλτάς ενώ πρόσθεσε πως «είναι μείζον θέμα δημοκρατίας, όχι τι συμβαίνει στα εσωτερικά ενός κόμματος που έχει την αυτονομία τα του οίκου του προφανώς, αλλά όσα συμβαίνουν σε δημόσια σφαίρα και δείχνουν αυτή την εικόνα της πολεμικής ατμόσφαιρας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον ο κ. Μπαλτάς τόνισε πως βρίσκονται «ντε φάκτο σε προσυνεδριακό διάλογο στο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, η Κεντρική Επιτροπή προκήρυξε έκτακτο συνέδριο. Έγινε λίγο περίεργα. Πρώτα η εκλογή του προέδρου, μετά το συνέδριο καθαυτό για πολιτικούς λόγους, αλλά αυτό σήμαινε επιπλέον ότι οι θέσεις και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεδομένα. Ήταν αυτά που είχε αποφασίσει το πρόσφατο συνέδριο του ένα χρόνο πριν. Άρα δεν υπήρχε η δυνατότητα, υποτίθεται οι υποψήφιοι πρόεδροι ή η προσυνεδριακή συζήτηση να εκ φύγει αυτών των θέσεων και αυτού του καταστατικού. Αλλά βλέπουμε την πρώτη πράξη του κυρίου Κασσελάκη. Όλα αυτά καταστρατηγούνται. Και συνεχίζει η καταστρατήγηση διότι τώρα πλέον έχουμε και επάλληλες διαταγές διαγραφών».

Ερωτηθείς για τις διαγραφές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η πιο επιεικής λέξη είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό. Διότι στον προσυνεδριακό διάλογο είμαστε υποτίθεται όλοι τα μέλη του κόμματος ελεύθερα να διατυπώσουμε τη γνώμη μας, στο πλαίσιο πάντα του καταστατικού και των προσυνεδριακών θέσεων. Αυτό, από τη στιγμή που κάποιες θέσεις έντονα διατυπωμένες – δεν θα διαφωνήσω – που δεν αμφισβητούσαν όμως την εκλογή του προέδρου του καινούριου. Όλοι δεχτήκαμε την απόφαση αυτή και περιμέναμε να δούμε πως θα πορευτεί. Όταν η πρώτη πράξη είναι απόλυση, κυριολεκτώ, ομόφωνα εκλεγμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις ευθύνης, όπως του υπευθύνου Τύπου και του γραμματέα του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας… Γιατί; Γιατί δεν πρόλαβε να δει καν αν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους. Αν του αρέσουν ή αν δεν του άρεσαν.

Σχολιάζοντας το εάν είναι έγκυρες αυτές οι «απολύσεις» ο κ. Μπαλτάς υπογράμμισε πως «σε επίπεδο καταστατικού δεν είναι έγκυρες, διότι τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουν όργανα, δεν τις παίρνει αυτοβούλως ο Πρόεδρος επειδή το ήθελε. Αν έχει ενστάσεις για κάποιους συναδέλφους – συντρόφους, ο Πρόεδρος για κάποιες θέσεις και πως επιτελούν το έργο τους το θέτει στα όργανα, γίνεται συζήτηση και το όργανο αποφασίζει. Μ αυτή την έννοια είναι αντικαταστατικές όλες αυτές οι αποφάσεις – απολύσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς στο εάν τίθεται θέμα ηγεσίας του κυρίου Κασσελάκη ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο κύριος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα και αντιστρόφως ένα κόμμα υπό την προεδρία του κυρίου Κασσελάκη, με τις θέσεις που έχει διατυπώσει και τις πράξεις που έχει κάνει, δεν μπορεί να είναι αριστερό» προσθέτοντας πως «το θέμα είναι πρωτόγνωρο σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο ποτέ. Αρχηγός ολίγων ημερών. Άγνωστος πριν, εν πολλοίς τελευταία στιγμή εμφανιστείς κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είπε ότι του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τον ακολουθούσε στην προεκλογική εκστρατεία του κτλ. Δεν λέει το απλό μ’ αρέσουν όλα αυτά, να έρθω μαζί σας να μάθω από σας, να καταλάβω τι κάνετε, να αξιοποιήσω κι εγώ με τις ιδιαίτερες ικανότητες μου κλπ. Αλλά θέλω να γίνω πρόεδρος σας και αυτό είναι πρωτοφανές σε παγκόσμια κλίμακα. Λοιπόν, όταν έχουμε ένα θέμα τόσο πρωτοφανές, αν επιτρέπεται, θέλει σκέψη το πώς το χειρίζεται κανείς και γι αυτό βλέπετε να μην απαντάει κανένας. Ούτε εγώ θα απαντήσω τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Κυριολεκτικά δεν ξέρω».

Παράλληλα ο κ. Μπαλτάς σχολίασε τι αναφέρει το καταστατικό του κόμματος σχετικά κάνοντας γνωστό πως: «αν υπάρξει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με τη μορφή μομφής προς τον Πρόεδρο, προβλέπει ότι προκηρύσσεται έκτακτο συνέδριο στη βάση αυτής της μομφής και άρα η δυνατότητα εκλογής άλλου προέδρου. Αυτά τα λέει ρητά το καταστατικό. Αλλά αυτό είναι πολύ ακραία κατά κάποιο τρόπο εκδοχή. Σημαίνει όλων των ειδών τις περιπλοκές. Κι επειδή ακριβώς το θέμα δεν αφορά μόνο εσωτερικά το ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κοινωνία ολόκληρη, αφορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σιωπήσει εκ των πραγμάτων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

«Το γεγονός ότι σήμερα καταστρέφεται η Παλαιστίνη, το γεγονός ξεσηκώνεται κόσμος σε παγκόσμια κλίμακα για την ανθρωπιστική καταστροφή. Σε αυτή τη θέση επάνω είναι περίπου άφωνη η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης έσπευσε να αγκαλιάσει μόνο τον κύριο Νετανιάχου, χωρίς να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Παλαιστινιακή Αρχή. Όλα αυτά καθιστούν τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάρα πολύ μεγάλες. Δεν μπορεί να αναλώνεται συνεχώς και δια πάντα στο πρόβλημα Κασσελάκη. Πρέπει να λυθεί το συντομότερο, αλλά επαναλαμβάνω, δεν ξέρω πώς μπορεί να λυθεί».

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν διαγράψει τελικά τους τέσσερις σημείωσε πως σε αυτή την περίπτωση «αρχίζουμε και μπλέκουμε. Διότι τότε τι θα κάνει ο κύριος Κασσελάκης; Θα προτείνει τη διαγραφή της Επιτροπής Δεοντολογίας. Δεν μπορώ να φανταστώ… Απλώς θα έρθει σε σύγκρουση ο κύριος Κασσελάκης με την Επιτροπή Δεοντολογίας, άρα με ένα όργανο το οποίο έχει αποφασιστεί να είναι εκλεγμένο από συνέδριο για να έχει ένα κύρος, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες τις πολιτικές θα αποφασίσει με αυξημένη πλειοψηφία και αν είναι αντίθετο με την πρόταση του κυρίου Κασσελάκη, δεν ξέρω τι θα κάνει ο κύριος Κασσελάκης» ενώ απάντησε αρνητικά στο εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να διαγράψει μόνος του τα στελέχη αυτά».

«Θα έλεγα ότι έτσι που πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε μια τοποθέτηση του Τσίπρα. Αυτό, αυτό θα έλεγα. Ο ίδιος θα κρίνει, θα αποφασίσει, αλλά βλέποντας ένα κόμμα να πηγαίνει στην κατάσταση που πηγαίνει, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλήσει» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *