Μητσοτάκης: Θα ζυγίσουμε τις πράξεις και όχι τα λόγια της Τουρκίας – Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στα δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία

Πολιτική

Μηνύματα στην Τουρκία και στην Αλβανία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από Ρόδο, όπου το απόγευμα της Παρασκευής (12.05.2023) παραχώρησε ομιλία, εν όψει των εκλογών στις 21 Μαΐου 2023.

«Το αποτέλεσμα της δικής μας κάλπης θα είναι ένα μήνυμα και προς την άλλη πλευρά», τόνισε με αναφορά στη σημασία του να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί τις κρίσιμες γεωπολιτικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

«Δεν πρόκειται να είμαστε αφελείς. Θα ζυγίσουμε τις πράξεις της Τουρκίας, όχι τα λόγια. Και θα είμαστε πάντα απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και δικαιωμάτων». 

Ο πρωθυπουργός, έκανε αναφορά και στη σύλληψη του υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας και μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας Μπελέρη και έστειλε ένα μήνυμα στην Αλβανία: «Εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί».

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο

«Οχτώ και σήμερα έμειναν μέχρι την Κυριακή της νίκης. Βάζουμε τα δυνατά μας, ώστε όχι μόνο η Ρόδος, αλλά όλα τα νησιά να είναι γαλάζια σε έναν γαλάζιο χάρτη της χώρας», είπε στην έναρξη της ομιλίας του και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν με ειδική αναφορά στις επιθετικές προκλήσεις των γειτόνων μας «όμως η οικονομία άντεξε και η κοινωνία έμεινε ενωμένη», είπε.

Μόνο στο νότιο Αιγαίο κατευθύνθηκαν πάνω από 1 δισεκ. ευρώ τόνισε και υπογράμμισε ότι κρατήθηκε ζωντανή η τουριστική βιομηχανία στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Υπογράμμισε πως τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις που είχε δώσει προεκλογικά το 2019.

«Οι πολιτικοί πρέπει να κρίνονται από τη συνέπεια λόγων και έργων και από εμένα ψέματα δεν πρόκειται να ακούσετε ποτέ», τόνισε.

«Κρατήσαμε ζωντανή την τουριστική βιομηχανία τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας», είπε στην έναρξη της ομιλίας του. Και συνέχισε: «Έχουμε αλλεπάλληλα ρεκόρ στις εξαγωγές, στις επενδύσεις και στα τουριστικά έσοδα. Εσείς θα είστε ωφελημένοι από την τεράστια έκρηξη του τουρισμού», εκτιμώντας ότι «αν κρίνω από το πώς έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, το 2023 θα είναι μία χρονιά – ρεκόρ και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους πρωταγωνιστές».

Υπογράμμισε πως έγιναν αυξήσεις στους συνταξιούχους, αλλά και στην ενίσχυση εκείνων που επλήγησαν από την προσωπική διαφορά.

«Η δυναμική πορεία αποτυπώνεται στην εθνική απελευθέρωση από κάθε εποπτεία», είπε επίσης.

Διαβατήριο για φθηνότερο χρήμα χαρακτήρισε τον εθνικό στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, υπό την προϋπόθεση να είναι η ΝΔ στο τιμόνι της χώρας.

«Εθνικοί στόχοι είναι και αυτοί που θέσαμε το 2019 και τώρα είναι πραγματικότητα για το μεταναστευτικό και την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στο «κάτεργο της Μόριας που δεν υπάρχει πια» και τόνισε: «Έχουμε πια ανθρώπινες δομές φιλοξενίας και ναι, ο φράχτης στον Έβρο επεκτείνεται φυλάσσοντας τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα».

«Είχα χρέος να ενισχύσω την εθνική άμυνα και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας» είπε και αναφέρθηκε στα Ραφάλ, τις φρεγάτες και τα νέα F-35: «Μιας και βρίσκομαι στα σύνορα της χώρας μας, θα μιλήσω για το μεταναστευτικό και την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Εσείς ξέρετε πώς μέσα σε τέσσερα χρόνια μετατράπηκε η χώρα από ξέφραγο αμπέλι σε πατρίδα με σύνορα σε γη, αέρα και θάλασσα. Ο φράχτης στον Έβρο επεκτείνεται φυλάσσοντας τα σύνορα. Συχνά πετάνε πάνω από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο νέα αεροσκάφη Rafale και ανανεωμένα F-16. Από το 2028 θα εντάξουμε το F-35». 

«Η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός, αυτό το ξέρετε εσείς καλά και σκεφτόμουν πόσο διαφορετική είναι πια η Ελλάδα του 2023 από την Ελλάδα του 2019», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η εικόνα της χώρας μας γίνεται παντού καλύτερη, αλλά ειδικά εδώ στο νότιο Αιγαίο είστε η μοναδική περιφέρεια που παρουσιάζει τόσο μεγάλη αύξηση πληθυσμού», τόνισε επίσης.

Υπογράμμισε τη μεγάλη ανάπτυξη του Τουρισμού και τις σωστές κινήσεις με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Έκανε αναφορά στην ανακοίνωση κατασκευής ακτινοθεραπευτικού κέντρου στη Ρόδο, αλλά και σε μια σειρά άλλων έργων που έχουν δρομολογηθεί.

«Θέλω να χαιρετίσω τη νέα συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε με τα ξενοδοχεία της Ρόδου», τόνισε, επίσης, ο πρωθυπουργός μιλώντας για καλύτερους μισθούς για όλους, καθώς, όπως είπε, δε γίνεται ανάπτυξη χωρίς να τονώνουμε το εισόδημα των εργαζομένων.

«Οι εκλογές είναι πάντα για το μέλλον», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως θα ήθελε να μοιραστεί σκέψεις για τα σχέδια που αφορούν στη νέα τετραετία.

Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα των νοσηλευτών και νοσηλευτριών ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν για να ξεπεράσουμε την πανδημία και αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτιώσεων του ΕΣΥ, αλλά και στα επιτεύγματα που έχουν γίνει σε πολλούς τομείς, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν παραπάνω βήματα τόσο στην Υγεία όσο και στην Παιδεία.

Είπε πως το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πλήρως κοστολογημένο και υπογράμμισε πως το 2023 δεν είναι 2015: «Στο debate απηύθυνα μία πρόκληση – πρόσκληση να κοστολογηθούν τα προγράμματα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει απαντήσει. Το 2023 δεν είναι 2015. Το έχουμε δει το έργο και δεν θέλουμε να το ξαναδούμε. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω». 

Επαναλαμβάνοντας, επίσης, όσα έχει εξαγγείλει στο πλαίσιο του προγράμματος για τη νέα τετραετία υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων και ανάπτυξης.

Υγεία και Παιδεία

Υγεία και Παιδεία είπε επίσης ότι είναι οι βασικές προτεραιότητες της κοινωνικής Ελλάδας, συγκεκριμενοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει επίσης ανακοινώσει στους τομείς αυτούς.

Στο σημείο αυτό μίλησε για την πρόληψη και για τη σημασία που δίνεται σε αυτή, με την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων. «Θα σώσουμε πολλές ζωές με αυτόν τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε στη συνέχεια για το βάρος που θα δοθεί στην Παιδεία γενικά, στην τουριστική εκπαίδευση ειδικά και στην προοπτική να δοθούν νέες εναλλακτικές σπουδών για καλοπληρωμένες δουλειές στους νέους.

Αναφέρθηκε σε μέρη του προγράμματος της ΝΔ για τη δίκαιη Ελλάδα και υπογράμμισε τη σημασία της αξιολόγησης «παντού και για όλους».

«Το αποτέλεσμα της δικής μας κάλπης θα είναι ένα μήνυμα και προς την άλλη πλευρά», τόνισε με αναφορά στη σημασία του να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί τις κρίσιμες γεωπολιτικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Τουρκία και Αλβανία

«Δεν πρόκειται να είμαστε αφελείς. Θα ζυγίσουμε τις πράξεις της Τουρκίας, όχι τα λόγια. Και θα είμαστε πάντα απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και δικαιωμάτων», είπε αναφερόμενος στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα. 

Ο πρωθυπουργός, έκανε αναφορά στη σύλληψη του υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας και μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας Μπελέρη και έστειλε ένα μήνυμα στην Αλβανία: «Εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί».

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *