Μητσοτάκης από Αστυπάλαια: Αποστολή μας η Ελλάδα να ηγηθεί της πράσινης επανάστασης

Πολιτική

Στην «πεταλούδα του Αιγαίου» βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen Herbert Diess, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δημάρχου Αστυπάλαιας Νίκου Κομηνέα και του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου «Smart & Sustainable Island».

Το πρωτοποριακό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που θα μετατρέψει το νησί της Αστυπάλαιας σε «πράσινο», καθώς θα χρησιμοποιεί μόνο ηλιακή ενεργεία παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε αποστολή να μετατρέψει την ηγείται της πράσινης επανάστασης και αξιοποιώντας την τελευταία ψηφιακή τεχνολογία. Τα σχέδιά μας είναι τολμηρά. Η Αστυπάλαια θα είναι μια δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση: ενεργειακή αυτόνομη και πλήρως εξοπλισμένη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί είναι ένας κεντρικός πυλώνας σε αυτήν τη μετάβαση και είμαι πάρα πολύ ευγνώμων στην τοπική κοινότητα για τη συνεχή υποστήριξή τους στο έργο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μόλις επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Volkswagen, και παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, παραδίδονται επισήμως σήμερα τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την εταιρεία, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από την ΔΕΔΔΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν γενναίες επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου, πρωτοποριακού και μακρόπνοου έργου, το νησί της Αστυπάλαιας θα μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά ‘έξυπνο και πράσινο’ νησί της Μεσογείου. Το συγκεκριμένο και οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα του έργου βασίζεται σε τρεις πυλώνες, ήτοι:

  • την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ
  • νέες υπηρεσίες μετακίνησης με διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία
  • απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

Η πολυπλοκότητα του έργου προϋποθέτει τη συνεργασία πολλών συναρμόδιων υπουργείων και φορέων που, όπως καταδεικνύεται, έχουν καταφέρει πολλά μέσα σε λίγους μήνες και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς. Παρόντες στην εκδήλωση ενημέρωσης και παράδοσης, οι: Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, οι βουλευτές Δωδεκανήσου: Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Γιάννης Παππάς και Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος. Παρόν και ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Dr. Ernst Reichel, ενώ από τη Volkswagen τα στελέχη Lucas Casanovas Garcia (Διευθύνων Σύμβουλος SEAT), Nicole Mommsen (Επικεφαλής Volkswagen Communications), Dr. Thomas Steg (Head of Public Affairs), Maik Stephan (Head of Business Development).

Τέλος, παρόντες και Αντώνης Μαυριδόγλου (Αντιπρόεδρος) και Στέφανος Σίρτης (Διευθύνων Σύμβουλος) από την Κosmocar, επίσημη αντιπροσωπεία της Volkswagen στην Ελλάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen Herbert Diess επισημοποίησε τη δωρεά των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων δημόσιας χρήσης δηλώνοντας «Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση. Στο νησί αυτό θα ερευνήσουμε, σε πραγματικό χρόνο, το πως μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα τους την ηλεκτροκίνηση (e-mobility) και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής.

Τα αποτελέσματα της Αστυπάλαιας θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς βιώσιμες μετακινήσεις με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος και η μετάβαση σε βιώσιμη κινητικότητα αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Η Volkswagen πρωτοστατεί σε αυτήν την αλλαγή, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα βιώσιμων μετακινήσεων- από αυτοκίνητα, έως έως βιώσιμες ενεργειακές λύσεις φόρτισης. Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο (blueprint) γρήγορου μετασχηματισμού που ενισχύεται από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων.»

Ο κ. Φραγκογιάννης, που ως αρμόδιος Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία συντονίζει εξαρχής τους εμπλεκόμενους φορείς, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα και τον χάρτη πορείας του έργου και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το έργο συμβολίζει την υλοποίηση ενός οράματος, μιας φωτογραφίας από το μέλλον πριν από το μέλλον. Η Ελλάδα καθίσταται αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός, ενώ αναδεικνύονται οι δυνατότητες σύμπραξης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τον καλύτερο τρόπο.»

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια. Αποτελεί συγκεκριμένη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναχαίτισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε καινοτόμα ενεργειακά μοντέλα έξυπνης βιωσιμότητας. Καταδεικνύει ακόμα την κυβερνητική επιλογή μακροπρόθεσμων στόχων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να συμμετέχει ισότιμα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες συστάσεις από τον ΕΜΑ για θρομβώσεις και χαμηλά αιμοπετάλιαΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *