Μαρκ Ρόθκο: Στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον οι πίνακες του καλλιτέχνη σε χαρτί

Ψυχαγωγία

Τα επιβλητικά έργα του Λετονού καλλιτέχνη Μαρκ Ρόθκο, ζωγραφισμένα πάνω σε χαρτί, θα εκτίθενται από σήμερα και μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2024, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι ο διάσημος ζωγράφος για τους πίνακες αφηρημένης τέχνης πάνω σε καμβά, είχε ζωγραφίσει τουλάχιστον χίλια έργα του σε χαρτί κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Θεωρούσε πολλά από αυτά ολοκληρωμένους πίνακες και όχι προκαταρκτικά σχέδια.

Στην έκθεση «Mark Rothko: Paintings on Paper» στην Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσινγκτον παρουσιάζονται περισσότεροι από 100 από τους πιο συναρπαστικούς πίνακες του καλλιτέχνη σε χαρτί.

Χαρά, απόγνωση, έκσταση, τραγωδία, είναι τα θέματα των έργων που έχουν επιλεγεί, πρώιμες ακουαρέλες με εικονιστικές παραστάσεις, μυθολογικά και σουρεαλιστικά έργα, πίνακες ζωγραφικής με ελαιοχρώματα ή ακρυλικά, όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Άνταμ Γκρίνχαλ στον κατάλογό της.

Τα έργα αναδεικνύουν, όπως επισημαίνει πώς εξελίχθηκε το στυλ ενός από τους εξέχοντες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα με την πάροδο του χρόνου.

«Η Εθνική Πινακοθήκη έχει το προνόμιο να κατέχει τη μεγαλύτερη δημόσια συλλογή έργων του Μαρκ Ρόθκο, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Μαρκ Ρόθκο το 1986. Δεσμευόμαστε στη συνεχή μελέτη του έργου του και στην παροχή προσβάσιμων πληροφοριών μέσω των οποίων το κοινό μπορεί να μάθει περισσότερα για αυτόν τον διάσημο καλλιτέχνη» δήλωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσινγκτον, Κέιγουιν Φέλντμαν.

Ο Μαρκ Ρόθκο (1903–1970) ήταν Λετονός ζωγράφος. Ανήκε στο ρεύμα αφηρημένης εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής αν και ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχετική κατάταξη.

Γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1903 στη Λετονία ως Μάρκους Ρόθκοβιτς. Σε ηλικία δέκα ετών, ο Μαρκ Ρόθκο, η μητέρα και η αδερφή του μετανάστευσαν στην Αμερική, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον όπου είχαν εγκατασταθεί νωρίτερα ο πατέρας και τα άλλα αδέρφια του.

Από το 1921 έως το 1923 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Γέιλ με πλήρη υποτροφία και στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Το 1924 γράφτηκε στο Art Students League. Το 1929 ο Ρόθκο άρχισε να διδάσκει σε παιδιά στην Κεντρική Ακαδημία του Εβραϊκού Κέντρου του Μπρούκλιν, μια θέση που διατήρησε για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Η πρώτη του ατομική έκθεση διοργανώθηκε το 1933 στο Μουσείο Τέχνης του Πόρτλαντ και η πρώτη στη Νέα Υόρκη λίγους μήνες αργότερα στην Πινακοθήκη Σύγχρονων Τεχνών.

Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στην Ουάσινγκτον θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2024 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Ντιζάιν του Όσλο.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *