Μακρόν σε Μητσοτάκη: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα

Πολιτική


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022, 21:00

Σαφές μήνυμα πλήρους στήριξης της Ελλάδας από τη Γαλλία, έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες εργάζονται για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και ασφάλεια ενώ η απόλυτη «συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική βιομηχανία αποκτά μεγάλη αξία στις δύσκολες εποχές που ζούμε». Παράλληλα επεσήμανε πως η συνεργασία των δύο χωρών «έχει μακρά ιστορία και θα προχωρήσει και στο μέλλον» ενώ τόνισε πως θα συζητηθεί εκτενώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι σήμερα η συνεργασία σε τέτοια θέματα έχει μεγαλύτερη σημασία απέναντι στις προκλήσεις.

«Στηρίζουμε πλήρως την  κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με μεγάλη σαφήνεια. Η εταιρική σχέση δεν θα επιτρέψει ταραχές στην αν. Μεσόγειο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και είπε ότι «συμφωνούμε σε πολλά θέματα που αφορούν τις τιμές ενέργειας».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν αμυντική, οικονομική και γεωστρατηγική συνεργασία τονίζοντας πως οι κρίκοι που συνδέουν τις δύο χώρες σφυρηλατούνται συνεχώς. «Πέρσι το Παρίσι βοήθησε την Ελλάδα στις πυρκαγιές, φέτος ήταν η σειρά της Ελλάδας να το ανταποδώσει», είπε ο Έλληνες πρωθυπουργός. Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενέργεια λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευκαιρία να απαντήσεις τον Πούτιν ο οποίος χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας τόνισε πως δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας λέγοντας πως οι συνεχιζόμενες προκλήσεις θα τεθούν ως θέμα στην συζήτηση.

«Αυτούς που απειλούν ότι θα έρθουν βράδυ, εμείς τους περιμένουμε στο φως της ημέρας», είπε αναφερόμενες στις συνεχιζόμενες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο θέμα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή που του επεφύλαξε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν .

«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από απειλές στην γειτονιά της . Θα μοιραστώ με τον πρόεδρο Μακρόν κάποιες σκέψεις για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Μακρόν για την ξεκάθαρη στήριξη του στην χώρα μου . Εμείς στις προκλήσεις απαντούμε με ετοιμότητα και λέμε σε όσους μας απειλούν ότι τάχα θα έρθουν κάποιο βράδυ στα νησιά μας ότι τους περιμένουμε με το φως της ημέρας εκεί που φαίνεται ποιος έχει μαζί του το διεθνές δίκαιο .

Η Ελλάδα εκτός από δύναμη αποτροπής είναι και δύναμη συνεργασίας και συνοψίζοντας σε τρεις λέξεις την ελληνογαλλική συνεργασία θα πω: Μαζί πιο ισχυροί» .

Ο κ Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες τονίζοντας ότι συμβάλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ,

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα για επιβολή πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου αλλά και για την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των δύο ηγετών:

 

 

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.