Λαγκάρντ: Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός

Οικονομία

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά τις πιέσεις στις αγορές. «Παρακολουθούμε τις τρέχουσες πιέσεις στις αγορές και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη», τόνισε.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παράσχει ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα αν χρειαστεί και να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής» ανέφερε.

Η ίδια είπε πως τρία βασικά στοιχεία θα διαμορφώσουν την πολιτική της τράπεζας:

  • Η αξιολόγηση των προοπτικών του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων.
  • Η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.
  • Η ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

«Αυτά τα τρία στοιχεία θα καθορίσουν την πορεία μας στη συνέχεια. Η αξιολόγηση μας βασίζεται πάντα στα εισερχόμενα στοιχεία και το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πυκνές εξελίξεις. Οι τελευταίες μας προβολές δεν ενσωματώνουν αυτές τις εξελίξεις, ενώ το επίπεδο της αβεβαιότητας έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στο πώς θα εξελιχθούν στη συνέχεια τα εισερχόμενα στοιχεία», προσέθεσε.

Κατά την ίδια οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές και έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι πιέσεις στους μισθούς.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό κινούνται γύρω στο 2%.

Η ίδια υποστήριξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα τρίμηνα. Η βιομηχανική παραγωγή θα κινηθεί υψηλότερα, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, τόνισε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,50%, 3,75% και 3,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 22 Μαρτίου 2023.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *