Κ. Μητσοτάκης: «Ο Βερναρδακισμός είναι ένας Πολακισμός, είναι ο εκτσογλανισμός της πολιτικής ζωής»

Πολιτική

Εισήλθαμε για τα καλά στην προεκλογική περίοδο, με πρώτο σημάδι τον εκτροχιασμό της πολιτικής παρέμβασης των ταγών της πολιτικής σκηνής του τόπου. Έτσι, μετά την προβληματικότατη ανάρτηση του κ. Βερναρδάκη προς Κεραμέως («είναι η Πισπιρίγκου της Δημόσιας Παιδείας»), ήρθε η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το «Ο Βερναρδακισμός είναι “Πολακισμός”, είναι ο εκτσογλανισμός της Πολιτικής».

Πρόκειται, προφανώς, για δείγμα που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα πως, πλησιάζοντας στις κάλπες, θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά, και πάντως όχι ενδιαφέροντα, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά ως προς το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε τα περί «Βερναρδακισμού» κατά τη διάρκεια της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής την ώρα της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά τα ΑΕΙ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αθλιότητες» και αναρωτήθηκε αν Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε ο κ. Βερναρδάκης, ενώ επιτέθηκε συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις των στελεχών του.  

Οργή για την επίθεση στον Real

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίθεση στον Real. «Εκφράζω την οργή μου για την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real. Να είστε σίγουροι πως η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες» είπε.

«Στόχος η απόκτηση γνώσης»

Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «στόχος όλων όσοι θα ωφεληθούν από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η απόκτηση γνώσης και οι καλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής καταξίωσης».

«Σήμερα το σύνολο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για την Παιδεία και με αυτό το νομοσχέδιο, το 8ο κατά σειρά του υπουργείου Παιδείας, ολοκληρώνεται» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Το νέο τοπίο ολοκληρώνεται από τα 120 Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, που τυγχάνουν μεγαλύτερης ανταπόκρισης από την ελληνική κοινωνία. Η επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα στη Δημόσια Παιδεία δεν ήταν τυχαία. Νοιάζομαι για τους νέους, δεν είναι να τους χαϊδεύω τα αυτιά και να τους στρέφω σε σχολές που δεν έχουν αύριο, αλλά σε αυτές που έχουν πραγματικές πιθανότητες στην αγορά εργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο που διευρύνει την ισχύ του δημόσιου πανεπιστημίου, οδηγώντας την Ανώτατη Παιδεία να ξανασυναντηθεί με τις βασικές αρχές της στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας απηχούν τα άρθρα του νομοσχεδίου, εξ ου και η απήχησή τους υπερβαίνει τα κομματικά όρια», ενώ επισήμανε πως «το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 4 συμφωνούν με το ελληνικό “Εράσμους”, 4 στους 5 με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης. Είναι η κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή, είναι η ώρα και η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει τις απόψεις των φίλων της» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε παγκόσμια τροχιά το δημόσιο πανεπιστήμιο

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει πλέον σε μια παγκόσμια τροχιά, δημιουργεί πιο ολοκληρωμένους επιστήμονες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Πρακτικά, οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τη σχολή τους ως μια τετραετή παράταση των σχολικών τους χρόνων, όχι σαν μια μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε.

«Τα νέα προγράμματα θα ιδρύονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ύστερα από δεκαετίες αυτή η κυβέρνηση έρχεται να απελευθερώσει τη δράση των πανεπιστημίων από την εκτελεστική εξουσία, παύει δηλαδή ο κρατικός πατερναλισμός», υπογράμμισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας»

«Εθνική Παιδεία στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ενώ, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε πως «θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετείτε όλοι στην κατ’ άρθρων ψηφοφορία, γιατί είναι εύκολη η γενική κριτική από την αντιπολίτευση. Μη βρεθούμε στην κατάσταση, ενώ διαφωνείτε επί της αρχής, θα έχετε ψηφίσει περισσότερα από τα μισά άρθρα για να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας και σε αυτή την αίθουσα», είπε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Ο άλλοτε μεγάλος απών, το δημόσιο πανεπιστήμιο, επιστρέφει για να μορφώσει τους Έλληνες και να διαμορφώσει τη νέα Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, προσθέτοντας: «Ακόμα μία γέφυρα μεταξύ της μόρφωσης και της εργασίας η αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών και θα συνοδεύεται από καταβολή αποζημίωσης, που θα είναι πρόβα για την επόμενη ημέρα».

«Όλα αλλάζουν αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης των πανεπιστημίων, για να εκλείψουν τα κρούσματα ευνοιοκρατίας. Και οι καθηγητές μας να είναι ζωντανά παραδείγματα για τους φοιτητές μας. Και οι ίδιοι οι εκλέκτορες θα ορίζονται ηλεκτρονικά και με τη συμμετοχή καθηγητών άλλων ιδρυμάτων» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχαμε το θάρρος να αναστείλουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑΕΙ»

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα αδιαφορίας για την εκπαίδευση και εκμαυλισμού της κοινωνίας από τη μαζική ίδρυση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν φύγει», συνέχισε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στον χώρο των ΑΕΙ. «Τμήματα από το τίποτε για το τίποτε, χωρίς κανέναν σκοπό» τόνισε, για να συμπληρώσει: «Είχαμε το θάρρος να αναστείλουμε τη συγκεκριμένη πολιτική».

Συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η διοίκηση μοιράζεται ορθολογικά ανάμεσα στον πρύτανη και στο συμβούλιο, ένα συμμετοχικό μοντέλο, που λειτουργεί σε πολλά κράτη του κόσμου. Τα εκατοντάδες άρθρα του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν πολλές από τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων, συμπληρώνουν όμως και ζητούμενα άλλων βαθμίδων, όπως και η ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου έως τις 5:30 το απόγευμα».

«Η βασική στόχευση είναι η αποδέσμευση του δημόσιου πανεπιστημίου από γραφειοκρατικά βαρίδια και κρατική χειραγώγηση, ώστε η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να ξαναγίνει ιμάντας κοινωνικής ανέλιξης, με βάση ρεαλιστικά κριτήρια. Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να κάνει πράξη το ίσο δικαίωμα στην ευκαιρία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.