Κόντρα Βενιζέλου – Διαμαντοπούλου για την εκδήλωση «Μένουμε Ευρώπη;»

Πολιτική

Η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση με τον εν λόγω τίτλο, με το ρητορικό ερώτημα και με θέμα τις υποκλοπές, τα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άννας Διαμαντοπούλου

Πολιτική κόντρα ξέσπασε με αφορμή την εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;» στην οποία θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ξενοφών Κοντιάδης.

Η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση με τον εν λόγω τίτλο, με το ρητορικό ερώτημα και με θέμα τις υποκλοπές, τα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άννας Διαμαντοπούλου, καθώς ο τίτλος παραπέμπει στις εποχές δημοψηφίσματος του 2015 και το διχαστικό κλίμα της εποχής εκείνης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις και να πάρει απόσταση ανήρτησε μια μακροσκελή ανάρτηση τονίζοντας ότι δεν ερωτήθηκε για τον τίτλο της εκδήλωσης αλλά δεν τον ενοχλεί κιόλας τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα. Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική».

Στη συνέχεια και κάτω από την αρχική ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε την διαφωνία της υποστηρίζοντας:

«Βαγγέλη εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή «υποστήριξης» ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση ειναι: Μένουμε Ευρώπη! με παύλα και τέλεια».

Ακολούθως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στην κυρία Διαμαντοπούλου:

« Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, απο τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του «Μένουμε Ευρώπη» την περίοδο 2015-2019.

Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να «ελέγχω τα διαπιστευτήρια» άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο «πολεμικό μητρώο» ας σηκώσει το χέρι του.

Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου».Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *