Κρεμλίνο για Γκορμπατσόφ: Άλλαξε την ιστορία, αλλά «ο ρομαντισμός του για τη Δύση δεν εκπληρώθηκε»

Διεθνή

Ο Μιχαήλ Γκορμπάτσοφ άλλαξε την Ιστορία σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αλλά ο «ρομαντισμός» του για προσέγγιση με τη Δύση δεν εκπληρώθηκε

 

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μια πολιτική προσωπικότητα που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, αλλά είπε πως ο «ρομαντισμός» του για τις προοπτικές μιας επαναπροσέγγισης με τη Δύση δεν εκπληρώθηκε.

«Ο Γκορμπατσόφ ήταν ένας πολιτικός και μια πολιτική προσωπικότητα που είχε τεράστια επίδραση στον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας. Ηγήθηκε της χώρας μας στη διάρκεια μιας περιόδου πολύπλοκων, δραματικών αλλαγών, και μεγάλων προσκλήσεων στην εξωτερική πολιτική, οικονομικών και κοινωνικών», ανέφερε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν, που υπηρετούσε στην KGB, την υπηρεσία ασφαλείας της Σοβιετικής Ένωσης, όταν ο Γκορμπατσόφ ήταν στην εξουσία, είπε πως ο πρώην ηγέτης είχε «αντιληφθεί βαθιά» πως το σοβιετικό σύστημα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί και «αγωνίστηκε για να προσφέρει τις λύσεις του σε επείγοντα προβλήματα».

Ο Γκορμπατσόφ πέθανε χθες σε ηλικία 91 ετών. Οι μεταρρυθμίσεις του προανήγγειλαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αλλά επιτάχυναν επίσης την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης έπειτα από λιγότερο από επτά χρόνια στην εξουσία.

Ενώ στη Δύση αντιμετωπίζεται με σεβασμό, η κληρονομιά του στο εσωτερικό είναι πιο πολύπλοκη, με πολλούς Ρώσους να τον κατηγορούν για τη χαώδη αναστάτωση στην οικονομία και την πτώση του βιοτικού επιπέδου που ακολούθησε.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ σήμερα στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως οι ελπίδες του Γκορμπατσόφ για ένα «ειδύλλιο» με τη Δύση ήταν αδικαιολόγητες και έπρεπε να διορθωθούν υπό την ηγεσία του Πούτιν. «Ήθελε ειλικρινά να πιστέψει πως ο Ψυχρός Πόλεμος θα τελείωνε, και πως θα οδηγούσε σε μια περίοδο αέναου ειδυλλίου ανάμεσα σε μια νέα Σοβιετική Ένωση και τον κόσμο, τη Δύση», είπε ο Πεσκόφ.

«Ο ρομαντισμός δεν δικαιολογείτο. Δεν υπήρξε καμία ρομαντική περίοδος, ο μήνας του μέλιτος δεν εκπληρώθηκε και η αιμοδιψία των αντιπάλων μας έδειξε το πρόσωπό της. Είναι καλό ότι το συνειδητοποιήσαμε εγκαίρως και το κατανοήσαμε», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.