Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκε η ζήτηση για self tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Ελλάδα

Διπλασιασμό της ζήτησης σε rapid και self tests για τον κορωνοϊό μετά τον δεκαπενταύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαπιστώνουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου της πόλης (ΦΣΘ), έχει αυξηθεί η θετικότητα στην covid-19 κατά περίπου 40%.

«Η ζήτηση έχει εκτοξευτεί μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου και προέρχεται κυρίως από συμπολίτες μας που μόλις επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Σύμφωνα με τον ΦΣΘ, πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από τον κορωνοϊό και κατά μέσο όρο, πέντε στα οκτώ, είναι θετικά στην covid-19.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξημένης ζήτησης, είναι σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη το γεγονός ότι «υπάρχουν φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη όπου το τελευταίο διάστημα διενεργούνται κατά μέσο όρο οκτώ rapid tests ημερησίως, όταν πριν ένα μήνα δεν γινόταν ούτε ένα, ενώ σε άλλα οι πολίτες αγοράζουν έως και 20 self tests ημερησίως όταν πριν έπαιρναν μόλις ένα με δύο», ωστόσο, «προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών».

Συνήθως οι πολίτες εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή και σπεύδουν στα φαρμακεία είτε για να κάνουν εκεί επί τόπου rapid test, είτε για να αγοράσουν self test και να το κάνουν μόνοι στο σπίτι τους. Ο ΦΣΘ συστήνει στους πολίτες να συνεχίσουν να παραμένουν προσεχτικοί και να τηρούν απλούς καθημερινούς κανόνες, όπως η αποφυγή του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα, το καλό πλύσιμο και η απολύμανση των χεριών και το βήξιμο ή το φτέρνισμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *