Κορονοϊός: Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας με πολλά «αλλά» – Η ελπίδα του εμβολίου και οι αριθμοί που «πληγώνουν»

Ελλάδα

Τα κρούσματα και οι νεκροί από τον κορονοϊό μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχουν μειωθεί, ο δείκτης θετικότητας να παραμένει κάτω από το όριο συναγερμού, όμως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει ακόμα βαρύ. Η μάχη με το χρόνο συνεχίζεται, πρέπει κερδηθεί και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. 

Ο φόβος για νέα έξαρση μετά την χαλάρωση των τελευταίων ημερών είναι μεγάλος, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ένα τρίτο κύμα την ώρα που οι  υγειονομικές αρχές έχουν πατημένο… το πόδι στο γκάζι για τους εμβολιασμούς και καθημερινά ο αριθμός τους αυξάνεται. Είναι, άλλωστε, η μεγάλη ελπίδα για να αναχαιτιστεί ο αόρατος εχθρός που έχει σκορπίσει τον όλεθρο σε όλο τον πλανήτη.

Ο θλιβερός απολογισμός της Δευτέρας (11.01.2021) ήταν 444 νέα κρούσματα, 39 νεκροί, ενώ 350 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Συνολικά έχουν καταγραφεί 5302 θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας.

Η Αττική και τη Δευτέρα είχε την πρωτιά στις μολύνσεις με 180 νέα κρούσματα με το κέντρο και τον Πειραιά να «βράζουν». Στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 56 κρούσματα, ενώ διψήφιο αριθμό μολύνσεων είχαν η Αχαΐα, η Λάρισα, η Λακωνία, τα Τρίκαλα, η Κοζάνη και η Αιτωλοακαρνανία.

Αυστηρό lockdown στη Βοιωτία 

Πολλές περιοχές, πάντως,  εξακολουθούν να είναι φορτωμένες με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας να μπαίνει από τις 6 το πρωί της Τρίτης 12 Ιανουαρίου 2021 και για μία εβδομάδα σε αυστηρό lockdown.

Click4more: Εμβόλιο κορονοϊού: Να γιατί είναι πολύ σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις

Τα νέα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διασποράς είναι τα εξής:

-Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

-Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

-Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

-Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Δεν φτάνει μόνο ο χαμηλός δείκτης θετικότητας

Ο δείκτης θετικότητας τη Δευτέρα (11.01.2021) κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα φτάνοντας στο 2,60, ωστόσο χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια. Είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη, όμως από μόνο αυτό δεν φτάνει για να νικηθεί ο κορονοϊός.

Δείτε την πορεία του δείκτη θετικότητας από την 1η Ιανουαρίου:

01 Ιανουαρίου: 2.08

02 Ιανουαρίου: 5.40

03 Ιανουαρίου: 4.50

04 Ιανουαρίου: 5.10
05 Ιανουαρίου: 2,90
06 Ιανουαρίου: 2,69
07 Ιανουαρίου: 5,80
08 Ιανουαρίου: 1,97
09 Ιανουαρίου: 2,10
10 Ιανουαρίου: 2,20
11 Ιανουαρίου: 2,60

Για να μπορέσουμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης θετικότητας να παραμείνει για περίπου 4 – 5 ημέρες κάτω του 4 έτσι ώστε ο χάρτης της Ελλάδας να γίνει «πράσινος. Πρόκειται για ένα όριο (το 4) που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερική.

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες

Μετά τους υγειονομικούς σειρά για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού παίρνουν οι πολίτες. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μάλιστα παρουσίασε τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους θα μπορούν οι πολίτες να κλείσουν το ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η παρουσίαση έγινε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της εμβολιαστικής κάλυψης κατά του ιού, το απόγευμα της Δευτέρας, 11.01.2021.

Click4more: Κορονοϊός: Διπλή «μαχαιριά» ΠΟΥ για εμβόλιο και νέα μετάλλαξη

Η πλατφόρμα εμβολιασμού του πληθυσμού έχει ήδη ανέβει στην ιστοσελίδα, emvolio.gov.gr σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Σημειώνεται ότι η χώρα μας εισήλθε από σήμερα στην επόμενη φάση εμβολιασμών που αφορά τους ηλικιωμένους άνω τον 85 ετών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός υπάρχουν τέσσερις τρόποι ώστε να κλείσουμε ραντεβού για το εμβόλιο

Πρώτον, πηγαίνοντας στο φαρμακείo ώστε να κλειστούν τα δύο ραντεβού, ξεκινώντας από τώρα.

Δεύτερον, πηγαίνοντας στο ΚΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί και ένα τρίτο πρόσωπο κάνοντας μία υπεύθυνη δήλωση να κλείσει το ραντεβού.

Τρίτον, μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρχε και υπάρχει η μέριμνα με βάση τις διευθύνσεις που έχουμε δηλώσει ώστε να μπορέσει το σύστημα να προτείνει στοχευμένα ραντεβού. Αυτός ο τρόπος αφορά πάνω από 50.000 συμπολίτες μας που είναι άνω των 85. Οι πολίτες αυτοί θα λάβουν τις επόμενες ώρες μηνύματα με έναν κωδικό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απαντήσουν στο 13034 με αυτόν τον κωδικό εφόσον είναι επιθυμητό το ραντεβού.

Τέταρτον, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Μπαίνοντας σε αυτήν μπορούμε να ελέγξουμε την προτεραιοποίηση και έπειτα με χρήση των κωδικών του TAXISNET και του ΑΜΚΑ μπορεί κανείς να μπει στην πλατφόρμα, να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα και ένα διάστημα χρονικό και έπειτα να επιβεβαιώσει τα ραντεβού. Μόνο στην προκειμένη περίπτωση είναι απαραίτητη οι κωδικοί του TAXISNET, σε φαρμακεία και ΚΕΠ αρκεί το ΑΜΚΑ και η ταυτότητα.

Στο τέλος κάθε μιας από αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει κανείς να έχει έναν κωδικό. Στην άυλη συνταγογράφηση ο κωδικός είναι αυτός που θα λάβουμε με μήνυμα, τον οποίο και κρατάμε για να πάμε στο ραντεβού του εμβολιασμού. Σε φαρμακεία ΚΕΠ και την πλατφόρμα, θα παράγεται ένας QR κωδικός τον οποίο θα πρέπει κανείς να εκτυπώσει ή να τον έχει στο κινητό του προσερχόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού έως μία φορά και μέχρι 72 ώρες πριν το πρώτο ραντεβού λόγω των αυξημένων αναγκών όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων.

 

To άρθρο Κορονοϊός: Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας με πολλά «αλλά» – Η ελπίδα του εμβολίου και οι αριθμοί που «πληγώνουν» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *