Κορονοϊός: «Καμπανάκια» από Δημόπουλο και Παγώνη – «Δύσκολα τα πράγματα…»

Ελλάδα

Η Ματίνα Παγώνη «χτύπησε» καμπανάκια κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, μιλώντας στο LiveNews.

«Τα πράγματα δεν είναι καλά, γιατί ελπίζαμε ότι οι εμβολιασμοί θα είχαν προχωρήσει πολύ. Ιδιαίτερα πολλοί νέοι εμβολιάστηκαν την πρώτη εβδομάδα και ύστερα έπεσαν τα ποσοστά», τόνισε.

Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η μετάλλαξη Δέλτα «καραδοκεί» και η μεταδοτικότητά της είναι ιδιαίτερα αυξημένη. «Μέχρι τέλη Αυγούστου αυτό το τείχος ανοσίας, που πρέπει να είναι άνω του 80%, μπορούμε να το πετύχουμε εάν τρέξουμε τους εμβολιασμούς. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα με την ινδική μετάλλαξη, η οποία έχει επιθετικότητα 50 έως 70% αύξηση, που σημαίνει πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις ΜΕΘ. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Το μήνυμα είναι ένα: πριν φύγουμε για διακοπές θα πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε».

«Θα είμαστε προετοιμασμένοι για τον Οκτώβρη, γιατί τα πράγματα δυσκολεύουν, ο καιρός είναι εναντίον μας κι εμείς θα πρέπει να έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας. Το σύστημα υγείας είναι σίγουρο ότι δεν θα αντέξει. Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό και τις μεταλλάξεις του. Το θέμα είναι γίνει και η δεύτερη δόση, για να μιλάμε για πλήρη κάλυψη. Ξέρετε πόσοι θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί σήμερα που έφευγαν με τα πλοία; Αν υπήρχαν συνεργεία, θα είχε εμβολιαστεί πολύς κόσμος. Θα πρέπει να οργανώσουμε γρήγορο εμβολιασμό για να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις του ιού», κατέληξε η κ. Παγώνη.

Δημόπουλος: Είμαστε μπροστά σε έναν ιό που τρέχει γρήγορα

Για την εικόνα που υπάρχει στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού και την ανησυχία των ειδικών για την εμφάνιση 4ου κύματος μετά το καλοκαίρι μίλησε στο LIVE NEWS και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Το μεταλλαγμένο στέλεχος “Δέλτα” έχει επικρατήσει σε ΗΠΑ, Βρετανία και σε λίγο θα γίνει και επικρατών στέλεχος στην Ελλάδα. Το ευχάριστο είναι ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια τουλάχιστον όσον αφορά στη βαριά μόλυνση, δηλαδή να μην χρειαστεί να νοσηλευτούν ακόμα και αν νοσήσουν» σημείωσε ο κ. Δημόπουλος για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ωστόσο όποιος νοσεί δεν νοσεί πιο βαριά συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

«Μεταδίδεται περισσότερο, μολύνονται περισσότεροι, επομένως κάποιοι που έχουν υποκείμενα μπορεί να νοσήσουν πιο βαριά» πρόσθεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας πως κάποιοι θα πρέπει να δείξουν προσοχή στα μέτρα προφύλαξης, όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και ο καθαρισμός. «Είμαστε μπροστά σε έναν ιό που τρέχει γρήγορα, προφανώς η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα βοηθήσει, όμως δεν επαρκεί μόνο αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Δημόπουλος.

Μιλώντας για την μετάλλαξη «Δέλτα» ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν εμφανίζει τα επίπεδα της Αγγλίας, προσθέτοντας ότι συνέπεσε με την άρση των μέτρων και την αύξηση της κινητικότητας. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν βλέπουμε μια αύξηση στους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καταλήγοντας ότι η αποκλιμάκωση  των νοσοκομείων συνεχίζεται και παραμένει.

 

To άρθρο Κορονοϊός: «Καμπανάκια» από Δημόπουλο και Παγώνη – «Δύσκολα τα πράγματα…» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *