Κορονοϊός: Επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της «Eris» – Προς χαλαρή σύσταση για τους νέους στις ΗΠΑ

Υγεία

Τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού αναπτύχθηκαν κατά της υποπαραλλαγής XBB.1.5 ή «Κράκεν», όπως είχε γίνει γνωστή, η οποία είναι παρόμοια με την EG.5, την «Eris», και ανήκει στην κυριαρχούσα μετάλλαξη Ομικρον.

Νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19 αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, αφού προηγουμένως λάβουν την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) και του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC). Ήδη, οι νοσηλείες των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής Eris, που ανήκει στην παραλλαγή Ομικρον, αυξάνονται σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech, Moderna και Novavax έχουν παρασκευάσει επικαιροποιημένα εμβόλια για την Covid-19 που θα αντιμετωπίζουν την παραλλαγή που θα κυκλοφορεί αυτό το φθινόπωρο. Τα νέα εμβόλια αναπτύχθηκαν με βάση την υποπαραλλαγή XBB.1.5, παρόμοια με την EG.5, και ανήκει στην κυριαρχούσα παραλλαγή Ομικρον.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι οι Αμερικανοί θα υιοθετήσουν το νέο εμβόλιο όπως το εμβόλιο για την γρίπη, αν και αναλυτές θεωρούν πιθανόν ότι θα τύχει ψυχρής υποδοχής. Η ζήτηση για το εμβόλιο κατά της covid-19 έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση από το 2021, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε. Τότε, 240 εκατομμύρια Αμερικανοί, το 73% του πληθυσμού, είχαν εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση. Το φθινόπωρο ου 2022, όταν πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι είτε είχαν προσβληθεί από την νόσο ή είχαν κάνει προηγουμένως εμβόλιο, εμβολιάσθηκαν λιγότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Η βασική εξήγηση που που προκύπτει από τις έρευνες της κοινής γνώμης, είναι ότι οι άνθρωποι που δεν έκαναν επιπλέον δόσεις, ήταν ότι πιστεύουν πως έχουν προστασία απέναντι στον ιό λόγω των προηγούμενων εμβολιασμών.

Η διευθύντρια του CDC Μάντι Κόεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περιμένει πως τα εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να λάβουν άδεια κυκλοφορίας από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και έγκριση από το CDC, θα κυκλοφορήσουν κατά την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και συμβούλεψε τους Αμερικανούς να τα αντιμετωπίσουν ως προστατευτικό μέτρο που πρέπει να εφαρμόζεται ετησίως μαζί με το εμβόλιο της γρίπης.

Οι νοσηλείες στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά βρίσκονται ακόμη κατά 90% κάτω από το επίπεδο κορύφωσής τους τον Ιανουάριο 2022, κατά την έκρηξη των κρουσμάτων της Ομικρον, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

Προς χαλαρή σύσταση για νεότερες ηλικίες

Ορισμένοι γιατροί συνιστούν στοχευμένους εμβολιασμούς, σε ηλικιωμένους και άτομα υψηλού κινδύνου. Ο δρ Ουίλιαμ Σάφνερ, λοιμωξιολόγος στο Vanderbilt University και συνεργάτης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης του CDC, δήλωσε ότι είναι πιθανόν η Επιτροπή να κάνει χαλαρότερη σύσταση υπέρ του εμβολιασμού νεότερων και υγιέστερων ανθρώπων.

«Πρέπει τα παιδιά να λάβουν αυτή την ενισχυτική δόση; Πρέπει ο μέσος άνθρωπος χωρίς υποκείμενη νόσο που ανήκει στην κατηγορία των νεότερων ενηλίκων να λάβει αυτό το εμβόλιο τώρα ή αυτό το εμβόλιο θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένο;». Τον περασμένο χρόνο, το CDC είχε συστήσει για τα παιδιά 6 ετών και άνω να λάβουν μία δόση του περυσινού επικαιροποιημένου εμβολίου.

Ο δρ Ντέιβιντ Μπούλγουερ, λοιμωξιολόγος του University of Minnesota δήλωσε ότι σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιεύσει, άνθρωποι που έχουν λάβει ενισχυτική δόση εμφανίζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και για μικρότερο χρονικό διάστημα. «Οταν ψάχνεις τι να κάνεις για να περιορίσεις τη διάρκεια της νόσου, ακόμη και να αρρωστήσεις, ο ενισχυτικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις», είπε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσειςΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *