Καταργούνται οι χειρόγραφες συνταγές – Από 1η Ιουνίου οι αλλαγές για τους ανασφάλιστους

Υγεία

Από την 1η Ιουνίου, όλες οι συνταγές θα εκδίδονται και θα εκτελούνται μόνο μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει τα μέλη του, ότι η ΗΔΙΚΑ ολοκλήρωσε την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών με γαληνικά σκευάσματα, φάρμακα εξωτερικού μέσω ΙΦΕΤ, εμβολίων απευαισθητοποίησης κ.α.

Σύμφωνα με έγγραφο της φαρμακευτικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ, η καταληκτική ημερομηνία έως ότου οι γιατροί θα μπορούν να εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές είναι η 10η Μαΐου. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος έως τις 20 Μαΐου, κατά την οποία θα εκτελούνται από τα φαρμακεία και οι χειρόγραφες και οι ηλεκτρονικές. Από την 1η Ιουνίου 2022, όλες οι συνταγές θα εκδίδονται και θα εκτελούνται μόνο μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Για τις επαναλαμβανόμενες συνταγές οι οποίες έχουν εκδοθεί χειρόγραφα και πρόκειται να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία μετά τις 20 Μαΐου, διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να επανεκδοθούν από τους γιατρούς ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει η συνταγογράφηση μόνο από δημόσιες δομές για τους ανασφάλιστους πολίτες. Το υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε τον πίνακα των εξαιρέσεων, ο οποίος περιλαμβάνει παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, αιμοκαθαρόμενους και άτομα με βαριές αναπηρίες.

Μέχρι να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τις εξαιρέσεις, οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς για τη συνταγογράφησηή τους. Η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

ΜΗΣΥΦΑ και αυτοφροντίδα, «όχημα» για τη βελτίωση των οικονομικών του συστήματος

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.grΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.