Ιβουπροφαίνη στα παιδιά: Πότε συστήνεται και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Ελλάδα

Σε άνοδο είναι οι ιογενείς λοιμώξεις στα παιδιά το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Η αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αφορά στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών.

O πυρετός και ο πονόλαιμος αποτελούν συχνό σύμπτωμα των ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά. Η συνήθης αντιμετώπιση για τη μείωση του πυρετού περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη. Η δόση του αντιπυρετικού φαρμάκου καθορίζεται πάντα από τον παιδίατρο και υπολογίζεται με βάση το βάρος του παιδιού.

Η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματικά αντιπυρετικά φάρμακα, λειτουργούν όμως με διαφορετικό τρόπο. Η παρακεταμόλη έχει καλύτερο προφίλ ασφάλειας (για παράδειγμα μπορεί να ληφθεί και με άδειο στομάχι ενώ η ιβουπροφαίνη όχι, δεν έχει περιορισμούς στη συγχορήγηση με άλλα φάρμακα κ.α.), προτιμάται στον πονοκέφαλο και ως πρώτη αγωγή έναντι του πυρετού, σε εναλλαγή με ιβουπροφαίνη εάν ο πυρετός επιμένει. Από την άλλη, η ιβουπροφαίνη καταπολεμά τις φλεγμονές και αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων, καλύτερα τον πόνο από τα δόντια. Ωστόσο, έχει περισσότερους περιορισμούς στη χορήγησή της και πιθανούς παράγοντες κινδύνου.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *