«Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε»

Ελλάδα

Ο επικεφαλής του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, αντιστράτηγος Herzi Halevi, μίλησε στα μέσα ενημέρωσης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, επαναλαμβάνοντας εμφατικά ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είναι έτοιμες και ότι η ηγεσία της Χαμάς θα πληρώσει για τη δολοφονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Halevi δήλωσε:

«Το Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω ενός πολέμου που ξεκίνησε η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς. Ήδη το έχει μετανιώσει (η Χαμάς).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Οι IDF είναι έτοιμες για την επόμενη κίνηση και θα πάρουμε μια απόφαση με το πολιτικό κλιμάκιο σχετικά με τη μορφή και το χρονοδιάγραμμα του επόμενου σταδίου.

Αξιοποιούμε κάθε λεπτό για να είμαστε ακόμη πιο προετοιμασμένοι. Και κάθε λεπτό που περνάει στην άλλη πλευρά, πλήττουμε τον εχθρό ακόμη περισσότερο. Σκοτώνουμε τρομοκράτες, καταστρέφουμε υποδομές, συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες για το επόμενο στάδιο.

Αυτό είναι το κράτος μας, το σπίτι μας, και θα το υπερασπιστούμε με κάθε μέσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός ο πόλεμος έχει ένα “στόχο”: Την ηγεσία της Χαμάς και όλους εκείνους που έδρασαν υπό τις διαταγές της. Θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό που έκαναν.

Οι IDF πολεμούν τη Χαμάς, δεν πολεμούν τον πληθυσμό της Γάζας. Οι IDF θέλουν οι κάτοικοι της Γάζας να εξέλθουν από αυτόν τον πόλεμο όσο το δυνατόν πιο σώοι και αβλαβείς. Κάθε κάτοικος της Γάζας θα πρέπει να πάρει την πιο υπεύθυνη απόφαση για το καλό της ίδιας του της ζωής».

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν προς τα νότια του Wadi Gaza, του ποταμού που χωρίζει τη Γάζα σε βόρεια και νότια. Παρά τη διαταγή αυτή, το Ισραήλ έχει επίσης εξαπολύσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα και το Χαν Γιουνίς και σε άλλες τοποθεσίες νότια του Wadi Gaza.

Δείτε Live εικόνα από το μέτωπο

 

 

Πώς το Ισραήλ αποφεύγει την παγίδα της Χαμάς

Το Ισραήλ δεν βιάζεται να ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα, καθώς τα στρατεύματά του θα «έπεφταν σε μια θανάσιμη παγίδα» που θα έστηνε η Χαμάς αν εισέρχονταν πολύ γρήγορα, υποστηρίζει κορυφαίος ισραηλινός διπλωμάτης, μιλώντας στο Sky News.

Ο Εμμανουέλ Ναχσόν, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε επίσης ότι δεν είναι «κακό» για τις ένοπλες δυνάμεις να ενεργούν με προσοχή λόγω της κατάστασης ομηρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Χαμάς αιχμαλώτισε περισσότερους από 220 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά και τουρίστες, στο πλαίσιο της δολοφονικής επιδρομής στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τέσσερις όμηροι απελευθερώθηκαν, αλλά οι υπόλοιποι εξακολουθούν να κρατούνται.

Ο διπλωμάτης απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με το αν η ισραηλινή κυβέρνηση καθυστέρησε την αναμενόμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα λόγω των ομήρων και της ανησυχίας των συμμάχων -όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο- ότι η στρατιωτική δράση του Ισραήλ θα οδηγούσε σε περιφερειακή κλιμάκωση.

Ο κ. Nahshon, αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τη δημόσια διπλωματία στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς είχε σχεδιαστεί πρώτον για να τρομοκρατήσει τον ισραηλινό λαό και δεύτερον για να ωθήσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες να στείλουν στρατεύματα στη Γάζα.

Αυτό θα οδηγούσε τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) «κατευθείαν στις παγίδες που είχε προετοιμάσει η Χαμάς», είπε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην πόλη Σντερότ, κοντά στη Γάζα.

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι αν είχαμε εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας την πρώτη, ή τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα θα πέφταμε σε θανατηφόρες παγίδες και αυτό θα σήμαινε πιθανώς πολύ σημαντικές απώλειες όσον αφορά τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Έτσι, παίρνουμε τον χρόνο μας γιατί καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Καταλαβαίνουμε ότι δεν εισερχόμαστε απλά σε ένα μέρος που είναι ένα αθώο μέρος.

Ο στρατός μας περιμένει όσο χρειάζεται. Ο στρατός μας πρέπει επίσης να προετοιμάσει τους στρατιώτες για να αντέξει σε αυτές τις μοναδικές συνθήκες».

Μια χερσαία εισβολή μεγάλης κλίμακας στη Γάζα δεν ήταν «ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμασταν πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις μας με την περιοχή», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό πρέπει να προετοιμάσουμε τους στρατιώτες».

Συνέχισε: «Πρέπει επίσης να έχουμε όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται για να ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτό με το οποίο έχουμε να κάνουμε».

Ο κ. Nahshon είπε επίσης ότι αυτές οι παραμέτροι σημαίνουν ότι «έχει νόημα» να αφιερώσουμε παραπάνω χρόνο για να είμαστε έτοιμοι, λέγοντας: «Είναι υγιής σκέψη να λέμε: “Εντάξει, ας περιμένουμε λίγο μέχρι να είμαστε 100% σίγουροι για το τι πρόκειται να κάνουμε”».

Στη συνέχεια έκανε συγκρίσεις με τον χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ των επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, στις 11 Σεπτεμβρίου και της εισβολής στο Αφγανιστάν υπό αμερικανική ηγεσία για την καταδίωξη της ομάδας. Ο διπλωμάτης επισήμανε επίσης τον χρόνο που χρειάστηκε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να προετοιμαστεί για την επίθεσή του κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

«Δεν είναι κακό πράγμα να περιμένεις, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε την κατάσταση ομηρίας που εξελίσσεται παράλληλα», τόνισε.

Ο ίδιος απέρριψε τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης περί εντάσεων μεταξύ του στρατού και του πρωθυπουργικού γραφείου σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της χερσαίας εισβολής.

Τέλος, ο κ. Nahshon πρόσθεσε: «Περιμένοντας, λαμβάνουμε τη συνεχή έγκριση και υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας… η διεθνής κοινότητα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και εμείς παίρνουμε τον χρόνο μας και νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό».

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *