ΗΠΑ: Αποκαθιστά η κυβέρνηση Μπάιντεν την οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους

Διεθνή

Προς απογοήτευση του Ισραήλ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χορηγήσει συνολική οικονομική βοήθεια ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους, μέσω του αρμόδιου προγράμματος του ΟΗΕ για τη στήριξη των προσφύγων (UNWRA), καθώς και άλλων προγραμμάτων που διακόπηκαν επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 150 εκατομμύρια μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNWRA), 75 εκατομμύρια ως οικονομική και αναπτυξιακή βοήθεια στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, και άλλα 10 εκατομμύρια μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, για προγράμματα προώθησης της ειρήνης.

«Η αμερικανική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ. Χορηγείται κρίσιμη βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, προάγεται η οικονομική ανάπτυξη και στηρίζονται ο διάλογος μεταξύ Ισραλινών και Παλαιστινίων, ο συντονισμός για την ασφάλεια και η σταθερότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αποκαθιστούσε την οικονομική βοήθεια και θα εργαζόταν για να επαναλειτουργήσει η παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή στην Ουάσινγκτον.

Συνεργάτες του προέδρου Μπάιντεν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να επαναφέρουν, ως προτεραιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό, τον στόχο της λύσης των δύο κρατών. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικές, καθώς περιμένει αφενός να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ (όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία), αλλά και τις επερχόμενες εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εντός των προσεχών μηνών.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε μπλοκάρει σχεδόν όλη την οικονομική βοήθεια, αφού διέκοψε τις σχέσεις της με την Παλαιστινιακή Αρχή το 2018. Οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η απόφαση αυτή ήταν μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ με όρους τους οποίους η παλαιστινιακή ηγεσία θεωρούσε ότι της στερούσαν το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο κράτος.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν μποϊκοτάρει τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, ανατρέποντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών στο Μεσανατολικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα, Τετάρτη, με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, στον οποίο επανέλαβε ότι στηρίζει τη λύση των δύο κρατών.

Απογοήτευση από το Ισραήλ

Ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ εξέφρασε την «απογοήτευσή» του μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα ξαναρχίσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNWRA).

«Εξέφρασα την απογοήτευσή μου και τη διαφωνία μου με την απόφαση να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην UNWRA χωρίς να διασφαλιστεί πρώτα ότι υλοποιούνται ορισμένες μεταρρυθμίσεις, με στόχο κυρίως τον τερματισμό της υποκίνησης [στον αντισημιτισμό] και την αφαίρεση αντισημιτικού περιεχομένου από τα σχολικά προγράμματα» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Γκιλάντ Ερντάν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, από πλευράς του υπογράμμισε ότι η οικονομική βοήθεια «συνάδει απόλυτα» με τη σχετική αμερικανική νομοθεσία. Οι αναπτυξιακοί εταίροι των ΗΠΑ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έχουν «επιθετικά συστήματα μετριασμού των κινδύνων» για να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια θα χορηγείται σε εκείνους που προορίζεται, δήλωσε ο Πράις.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *