Ευλογιά των πιθήκων: 72 κρούσματα στη χώρα μας – 24.256 στην Ευρώπη

Υγεία

Η εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Σε 72 ανέρχονται τα συνολικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2022. Τα περιστατικά αφορούν άνδρες, από 19 έως 61 ετών και διάμεση ηλικία τα 36 έτη. Οι 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%). Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 24.256 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων: Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην καρδιά

Βέλγιο: Πρώτος θάνατος εξαιτίας της ευλογιάς των πιθήκωνΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.