Ετήσια αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ της αξίας του χρυσού της Ελλάδας –Στα 8,4 δισ. ευρώ

Οικονομία

Στα 8,4 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία του χρυσού της Ελλάδας στις αρχές Αυγούστου 2022, από 7,2 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Αυτό παρά το ότι μέσα σε ένα έτος η διεθνής τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση κατά 7,23% περίπου, διαμορφούμενη στα 1.708 δολάρια ανά ουγγιά, από 1.816 δολάρια ανά ουγγιά πέρυσι τον Αύγουστο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία του χρυσού της Ελλάδος έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Στο ίδιο διάστημα η ποσότητά του έχει αυξηθεί κατά 8 τόνους και ξεπερνά πλέον στους 151,3 τόνους.

Από τα αποθέματα αυτά οι 30,65 τόνοι έχουν εισφερθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλύπτοντας έτσι το μερίδιο του συναλλαγματικού μείγματος συμμετοχής της χώρας στο ΔΝΤ, κάτι που ισχύει διαχρονικά για όλες τις χώρες-μέλη του πολυσυζητημένου Ταμείου.

Η ελληνική συμμετοχή μεταφράζεται σε 985.600 ουγγιές χρυσού που εισφέρθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Από την οικονομική έκθεση παρελθούσας χρήσης φαίνεται ότι άλλες 3.666.900 ουγγιές συγκαταλέγονται στα διαθέσιμα της χώρας σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών (ράβδους) καθώς επίσης και χρυσές λίρες. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και 211.300 ουγγιές σε χρυσό μη διεθνών προδιαγραφών.

Με τα δεδομένα των αποθεμάτων που υπάγονται στις διεθνείς προδιαγραφές, η Ελλάδα κατατάσσεται από το παγκόσμιο συμβούλιο χρυσού στην 35η θέση του παγκόσμιου χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνονται 124 χώρες.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.