Επισπεύδεται η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Με «σφραγίδα» Μητσοτάκη οι «ελευθερίες» για εμβολιασμένους

Πολιτική

Άμεσα ξεκινά η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση αναμένει να έχει στα χέρια της το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής έτσι ώστε να προχωρήσει η υποχρεωτικότητα κατ’ αρχήν στους υγειονομικούς αλλά και σε όσους εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την επιτροπή βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ειδικές διευκολύνσεις ή ελευθερίες (όρος που όπως είπε προτιμά σε σχέση με τη λέξη προνόμια), που θα έχουν όσοι θα έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

«Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως,  όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό, αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός», είπε.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε νέα έκκληση σε όσους είναι καχύποπτοι να εμβολιαστούν. «Το εμβόλιο», είπε, «είναι δώρο της επιστήμης και πράξη κοινωνικής ευαισθησίας». Χαρακτήρισε δε λυπηρό το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται ή νοσούν βαριά και κάποιοι χάσουν τη ζωή τους, είναι άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι και είναι άνθρωποι που τους τελευταίους μήνες είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και δεν το έκαναν.

«Η αντίληψη “δεν βαριέσαι, σας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ” είναι μια αντίληψη που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σακελλαρόπουλου: Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει δικαίωμα να θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, που όπως είπε σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει το Σύνταγμα, ενώ σχολίασε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο ότι «οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προχωρούν, με σημαντικό ρυθμό, να εμβολιαστούν προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον».

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «υπάρχει εδώ ένα ζήτημα, το θίξατε και εσείς, με τις αναφορές και στο Σύνταγμα και στα ατομικά  δικαιώματα. Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας  των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό.  

Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μην θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Και γι΄αυτό έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σε άλλες χώρες από ό,τι έχω δει. Ας ελπίσουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι ο μόνος δρόμος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ο εμβολιασμός ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μία ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα, όπως οι ερευνητές λένε- ω μη γένοιτο- για το φθινόπωρο».

Φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

To άρθρο Επισπεύδεται η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Με «σφραγίδα» Μητσοτάκη οι «ελευθερίες» για εμβολιασμένους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *