Επιθεώρηση Εργασίας: Έλεγχοι για 17.339 εργαζόμενους με «βοηθό» την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Οικονομία

Οι έλεγχοι αυτοί εντάχθηκαν στο πλαίσιο 650 «εξορμήσεων», οπότε επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 327.321 ευρώ σε 55 περιπτώσεις, για τις εξής παραβάσεις:

  • Εργασία σε ημέρα ανάπαυσης
  • Μη καταβολή αμοιβής, πέρα του δηλωμένου ωραρίου
  • Μη υποβολή δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας
  • Μη υποβολή στοιχείων ψηφιακής κάρτας
  • Μη καταβολή προσαύξησης πρόσθετης εργασίας υπερεργασίας
  • Μη παραχώρηση ρεπό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, μετά από την παρέμβαση των επιθεωρητών, σε 138 σημεία ελέγχου επήλθε συμμόρφωση και έγινε καταβολή πρόσθετης μισθοδοσίας σε 2.603 εργαζόμενους.

Πλέον, οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται και απομακρυσμένα, εφόσον οι επιθεωρητές ελέγχουν μέσω του ΕΡΓΑΝΗ τις καταγραφές των χτυπημάτων έναρξης και λήξης του ωραρίου των εργαζομένων και μπορούν να διαπιστώνουν σε βάθος χρόνου πραγματοποιημένες υπερωρίες και στη συνέχεια να ελέγχουν την πληρωμή τους.

«Με την προσθήκη της ψηφιακής κάρτας δημιουργείται ένα ισχυρό σύστημα ελέγχου, η στοιχειοθέτηση των παραβάσεων γίνεται με στέρεα και αντικειμενικά δεδομένα, που – όπως προκύπτει από τα ποσοστιαία στοιχεία – ωθεί τις επιχειρήσεις στη συμμόρφωση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο την τήρηση της νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας, όσο και στην καταβολή αμοιβών για υπερωριακή και πρόσθετη απασχόληση», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *