Επί τάπητος αυξημένο επίδομα θέρμανσης – Τι εξετάζεται για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο

Οικονομία

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εν όψει του δύσκολου χειμώνα

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι μεταξύ των μέτρων στήριξης που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Οι σχετικές αποφάσεις θα κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθούν από το πλεονάζων δημοσιονομικό χώρο και το κόστος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εν όψει του δύσκολου χειμώνα και της εκτόξευσης στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ζαλίζουν οι τιμές

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης πέρυσι τον Οκτώβριο ξεκίνησε η πώλησή του προς 1,16 ευρώ το λίτρο και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτόξευση της τιμής του «μαύρου χρυσού» έφτασε να κοστίζει 1,6 ευρώ Φέτος και με βάση τα σημερινά δεδομένα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 45%.

Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου η κατάσταση είναι πιο ζοφερή, καθώς τον Ιανουάριο του 2021 η κιλοβατώρα κόστιζε 1,6 λεπτά στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Πέρυσι το χειμώνα σκαρφάλωσε στα 6,38 λεπτά του ευρώ, με αύξηση 294%, ενώ τον τρέχον μήνα έφτασε στα 17 λεπτά του ευρώ και το Σεπτέμβριο θα ανέβει περαιτέρω, αφού η τιμολόγηση γίνεται με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή του προηγούμενου μήνα, οι τελικοί καταναλωτές είναι πιθανό να πληρώσουν περί τα 24 με 25 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα. Και στην περίπτωση που οι τιμές του φυσικού αερίου κινηθούν υψηλότερα, το χειμώνα τα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με υπέρογκο κόστος.

Κώστας Σκρέκας: Εξετάζονται παρεμβάσεις

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα στήριξης για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αυτή τη στιγμή εξετάζονται σενάρια στήριξης των νοικοκυριών αυτών, προκειμένου να μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα. Όσον αφορά τη μορφή που θα έχει η παρέμβαση, ο υπουργός είπε ότι «πέρυσι είχαμε στηρίξει με ενισχύσεις τα νοικοκυριά και με αυξημένο επίδομα θέρμανσης, αλλά και με επιδοτήσεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου».

Προσέθεσε ότι όλα θα αποφασιστούν μετά τις συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο και αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έρχονται και συντάσσονται με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος εισηγήθηκε από νωρίς να θεσπιστεί πλαφόν στο φυσικό αέριο στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, ο Έλληνας εκπρόσωπος θα παρουσιάσει τη θέση της χώρας για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και θέσπιση πλαφόν» συμπλήρωσε ο υπουργός ΠΕΝ. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι σε αυτή την εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, με τον κ. Σκρέκα να επισημαίνει πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ανακτά από 80% ως 90% της αύξησης του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναφερόμενος, τέλος, στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», ο υπουργός προανήγγειλε την αύξηση των δικαιούχων κατά 70.000, λέγοντας ότι από 150.000 μπορεί να φτάσουν τους 220.000.

Σχετικές ειδήσειςΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.