ΕΚΤ: Αύριο η πρώτη αύξηση επιτοκίων του ευρώ μετά από 11 χρόνια

Οικονομία

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες βρίσκονται αγορές και κυβερνήσεις. Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώνει την πρώτη αύξηση επιτοκίων του ευρώ μετά από 11 χρόνια, με πηγές που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η αύξηση των επιτοκίων να είναι κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, αποφάσισαν κατά την τελευταία συνεδρίασή τους, ότι αύριο Πέμπτη τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο από τις 9 Ιουνίου έως σήμερα οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν η μία μετά την άλλη σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ετσι, το ενδεχόμενο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει με μεγαλύτερου εύρους επιτοκιακή αύξηση είναι ανοιχτό και το λαμβάνουν υπόψη τους οι χρηματαγορές, οι οποίες αύξησαν τα στοιχήματα για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ποντάροντας με μία πιθανότητα 50% για μία αύξηση 50 μονάδες βάσης όταν τη Δευτέρα το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 20%.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να αναφερθεί αύριο και στις λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του νέου εργαλείου νομισματικής πολιτικής που φέρεται πως θα αποκαλείται Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Mechanism -TPM).

Ο νέος μηχανισμός αποσκοπεί στον περιορισμό των πιέσεων στις αγορές ομολόγων, καθώς ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων αυξάνει και τον κίνδυνο κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών, δηλαδή της διεύρυνσης των spreads των κρατικών ομολόγων ορισμένων χωρών, κυρίως του Νότου, έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.grΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.