Ειδικό Δικαστήριο: Δε δεχθήκαμε παρεμβάσεις κατέθεσαν Παπαγεωργίου και Ζαγοραίος

Πολιτική

Δε δεχθήκαμε καμία παρέμβαση από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατέθεσαν στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, αντεισαγγελέας Εφετών και ο πρώην επόπτης της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγεωργίου, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί κλήθηκαν να καταθέσουν στο Ειδικό Δικαστήριο καθώς βρίσκονταν σε κρίσιμες θέσεις την περίοδο που ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος βρισκόταν στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Ηλίας Ζαγοραίος αναφέρθηκε κυρίως στη υπόθεση του τραπεζίτη Σάλλα για την οποία ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελλόπουλο.

«Ο φάκελος της υπόθεσης Σάλλας ήρθε στο γραφείο μου, το 2017, Παρασκευή προ Σάββατο του Λαζάρου. Είχε έρθει ένα κομμάτι σε εμάς προηγουμένως και μας το είχε ζητήσει ο κ. Αθανασίου και την στείλαμε. Ήρθε ένας μεγάλος φάκελος, ογκώδης φάκελος, πολύ μεγάλος φάκελος. Είπα να την χρεώσω από Μεγάλη Δευτέρα. Την χρέωσα στο κ. Σπύρο Παππά. Ο κ. Αθανασίου, τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι πρέπει να ασκηθεί άμεσα δίωξη. Μου είπε ο κ. Παππάς ότι πρέπει να την μελετήσει. Του είπα «πάρε το χρόνο σου». Τελικώς, η δίωξη ασκήθηκε την Τρίτη του Πάσχα. Ήταν πέντε ημέρες εργάσιμες» κατέθεσε ο κ. Ζαγοραίος.

Πρόεδρος: Τηλεφώνημα από τον κατηγορούμενο έγινε; 

Μάρτυρας : Κανένα απολύτως. Σε εμάς δεν έγινε καμία παρέμβαση από υπουργό, ούτε σε αυτήν, ουτε σε άλλη υπόθεση. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Μπορούσε ο κ. Παππάς να την κρατήσει τρεις μήνες. Ο κ. Παππάς ήταν πάρα πολύ γρήγορος, έπαιξε ρόλο και το τηλεφώνημα. Τη Μεγάλη Παρασκευή είδα στην εφημερίδα στο Documento «δίωξη κατά Σάλλα». Ήταν αναφορά για κάτι που δεν είχε λάβει χώρα. Έμεινε στο γραφείο, κλειδωμένη η δικογραφία για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπήρχε μυστικότητα. 

Η πρόεδρος υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα σχετικά με την αναφορά του πρώην οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου,  πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος του είχε πει όταν έστειλε την παραγγελία για άσκηση δίωξη στη υπόθεση Σάλλα είχε πει ότι «που θα βρω τον Ζαγοραίο τώρα να την κρατήσει».  

Πρόεδρος : Ο κ. Παπαγγελόπουλος, δεν σας ενόχλησε το ΣΚ;

Μάρτυρας : Όχι 

Πρόεδρος : Τις επόμενες ημέρες ;

Μάρτυρας : Όχι

Πρόεδρος : Τον κύριο Παππά;

Μάρτυρας : Θα μου το είχε αναφέρει. 

Πρόεδρος: Χειριστήκατε σοβαρές υποθέσεις ;

Μάρτυρας: Πάρα πολλές. Δεν με ενόχλησε για υποθέσεις που είχαν είτε πολιτικό είτε προσωπικό ενδιαφέρον για εκείνον. Θα σας αναφέρω δύο υποθέσεις, που δεν με ενόχλησε ποτέ. Μία για Τσατάνη και μία για ποινικό σκέλος αναφοράς κυρίας Ζαμανίκα για Ράικου. Δεν με ενόχλησε ποτέ. 

Κατάθεση Δημήτρη Παπαγεωργίου

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Παπαγεωργίου κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο πως δεν είχε δεχθεί παρεμβάσεις από τον κατηγορούμενο. 

«Δε γνωριζόμαστε, δεν έχουμε συνυπάρξει, τον χαιρέτησα μόνο μία φορά εδώ σε ένα αγιασμό στον Άρειο Πάγο» τόνισε ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως δεν είχε αντιληφθεί κάποια εξωθεσμική παρέμβαση προς οποιοδήποτε εισαγγελικό λειτουργό. 

Ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis. «Η δική μου εμπλοκή ήταν ότι είχα εγκρίνει χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Επειδή υποβλήθηκαν 16 εγκλήσεις κατά μαρτύρων, είχα εκδόσει και την παραγγελία για την αποχή από ποινική δίωξη» εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που είχε εκδόσει για τους μάρτυρες στην υπόθεση. «Όταν χαρακτηρίστηκαν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, είχαν ακουστεί διάφορα από νομικούς, πολιτικούς. Τότε, υποβλήθηκε αίτηση από πέντε βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης (ΝΔ) και είχα συντάξει μία απάντηση στον πρόεδρο Βουλής και αναρτήσαμε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα Αρείου Πάγου, που ξεκαθάριζε το θέμα» τόνισε ο μάρτυρας.

Παράλληλα, ο μάρτυρας ανέφερε πως η Ελένη Ράικου ποτέ δεν μου ανέφερε κάτι για παρέμβαση Παπαγγελόπουλου. «Η παραίτηση της με αιφνιδίασε και εμένα. Η παραίτηση της αφορούσε άλλη δικογραφία, που είχε διαβιβαστεί στη Ζαμανικά και ένα μέρος δικογραφίας είχε παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αυτό είχε διαπιστώσει και επόπτης Σταμάτης Δασκαλόπουλος. Αυτό το γεγονός Ζαμανίκα έδωσε παραπάνω βάση και έκανε αναφορά, η οποία διέρρευσε στις εφημερίδες» τόνισε ο μάρτυρας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που αφορά την κατηγορία σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη   ο μάρτυρας τόνισε «δεν είχα ενημερωθεί για ύπαρξη αναφορών βουλευτών ΠΑΣΟΚ, άρα δεν μπορώ να πω κάτι. Εκείνο που έγινε γνωστό ήταν ότι συσχετίστηκαν αναφορές». 

Όσο αφορά τις καταγγελίες του πρώην οικονομικού εισαγγελέα, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε : «Ο κ. Αθανασίου με είχε ενημερώσει προς τέλος 2016 για τα δύο πορίσματα είχαν συντάξει ο κ. Μπρης και η κυρία Μιχαλοπούλου και αφορούσαν υποθέσεις Σάλλα. Κατέληγαν στην παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης και πως ήταν σοβαρές υποθέσεις, πολυσέλιδα πορίσματα. Άσκησε ποινική δίωξη. Είχε διαρρεύσει σε κάποια εφημερίδα και δημοσιοποιήθηκε. Ο Σάλλας υπέβαλε και έγκληση και πειθαρχική αναφορά, μιλούσε για διαρροή και κατάχρηση εξουσίας. Η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μου ανέθεσε να διενεργήσει ποινική και πειθαρχική προκαταρκτική. Στο πλαίσιο αυτών των προκαταρκτικών συζητώντας με Αθανασίου μου είχε πει «ξέρω ότι για την πορεία αυτών των υποθέσεων θέλει να γνωρίζει Παπαγγελόπουλος», ότι ότι του έκανε κάποια παρέμβαση, του άσκησε κάποια πίεση».

Το Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 με τις καταθέσεις των πρώην επίκουρων εισαγγελέων, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *