Εβδομάδα εξελίξεων: Το σχέδιο της ΕΕ, οι προετοιμασίες της κυβέρνησης και το ρωσικό «χαρτί»

Πολιτική

Δεν προβλέπεται… θερινή ραστώνη για τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος, με τα κράτη-μέλη να προετοιμάζονται ταχύτατα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Και στην Ελλάδα, το θέμα της ενεργειακής επάρκειας βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, με το Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα ενεργειακά υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από την οποία προέκυψε και σχέδιο τεσσάρων σημείων για την ενεργειακή επάρκεια. 

Το ενεργειακό plan B, που θα τεθεί σε λειτουργία εάν τελικώς η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει πλήρως τη «στρόφιγγα» το χειμώνα, είναι ήδη έτοιμο και προβλέπει -προσώρας- εξασφάλιση LNG, διπλασιασμό της παραγωγής λιγνίτη και λειτουργία με εναλλακτικά καύσιμα – ντίζελ των πέντε μονάδων φυσικού αερίου.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», το κυβερνητικό επιτελείο κινείται με χειρότερο δυνατό σενάριο εργασίας την περαιτέρω άνοδο της διεθνούς τιμής φυσικού αερίου κατά 30%-40%.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.