Δραβίλλας διαψεύδει Ρουμπάτη: Δεν υπήρχε παρακολούθηση Πιτσιόρλα-Σαγιά το 2012-15

Πολιτική

Οι πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ καταθέτουν αυτή την ώρα για το πολύκροτο ζήτημα των υποκλοπών, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το κρίσιμο ζήτημα των υποκλοπών. Το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των πρώην διοικητών της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δραβίλλα (2012-2015), Γιάννη Ρουμπάτη (2015-2019) και Παναγιώτη Κοντολέοντα, καθώς και του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Αυτή τη στιγμή καταθέτουν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας Εφετών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ενώ παρίσταται και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας διέψευσε στην επιτροπή Θεσμών ότι υπήρχε παρακολούθηση των Πιτσιόρλα-Σαγιά την περίοδο 2012-2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο κ. Δραβίλλας, ο οποίος ήταν διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αρνήθηκε όσα είχε ισχυριστεί ο διάδοχός του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί διακυβέρνησης Τσίπρα, ότι παρακολουθούνταν το 2012-2015 τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Πιτσιόρλας και Σπύρος Σαγιάς.

Ο κ. Δραβίλλας υποστήριξε πως επί των ημερών του στην ΕΥΠ δεν υπήρξε επισύνδεση ούτε του κ. Πιτσιόρλα ούτε του κ. Σαγιά και ότι ζήτησε από τον τότε επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κ. Νικολούδη (και εν συνεχεία υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξυάς και όχι για το ναυάγιο της Ζακύνθου, όπως σκοπίμως συγχέεται.

Όπως εξήγησε, η ΕΥΠ συνέδραμε με επισύνδεση ενός προσώπου που δεν είναι ούτε ο κ. Σαγιάς ούτε ο κ. Πιτσιόρλας, που κράτησε για λιγότερο από δύο μήνες, και διακόπηκε γιατί δεν έδωσε αποτέλεσμα.

Από το 2014 η παρακολούθηση των Σαγιά-Πιτσιόρλα

Νωρίτερα, ο Ιωάννης Ρουμπάτης (διοικητής ΕΥΠ 2015-19) παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «άκουγε» τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, και τον Σπύρο Σαγιά, πρώην γ.γ. της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και δικηγόρο την περίοδο παρακολουθήσεων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επισύνδεση δεν έγινε απευθείας στα τηλέφωνά τους, αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε πως επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, πολύ περισσότερο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ή μελών της οικογένειάς του.

Παράλληλα, φέρεται να ανέφερε ότι επισύνδεση που γίνεται έπειτα από εισήγηση της ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τον διάδοχό του, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Κατά άλλες πληροφορίες ο κ. Ρουμπάτης τα μπέρδεψε, καθώς από τη μια είπε ότι δεν παρακολουθούσε κανένα πολιτικό πρόσωπο, αλλά από την άλλη επιβεβαίωσε έμμεσα την παρακολούθηση Σαγιά-Πιτσιόρλα, λέγοντας ότι αυτοί μιλούσαν με πολλούς που εμπλέκονταν σε μια αγοροπωλησία του Εμίρη του Κατάρ και έτσι τους άκουγαν.

Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται ακόμη να ανέφερε πως δεν μπορεί να προβληθεί απόρρητο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή την οικογένεια του. Επίσης, ο Γιάννης Ρουμπάτης που ρωτήθηκε για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ φέρεται να απάντησε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή της ΕΥΠ και ότι έχει ενημερώσει για αυτό το ΚΚΕ.

Τι κατέθεσε ο Παναγιώτης Κοντολέων

Το απόρρητο επικαλέστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων όσο και ο τέως γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης κατά την ακρόαση τους από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Κοντολέων είπε ενώπιον των μελών της πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου. Φέρεται ακόμη να ανέφερε πως ενημερώνονταν μόνον από υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε να απαντήσει εάν καταστράφηκε ο φάκελος με την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο κ. Δημητριάδης όταν ρωτήθηκε αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί, απάντησε πως δεσμεύεται από το το απόρρητο και πως δεν λέει ούτε ναι ούτε όχι.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.