Διπλωματικές πηγές: Γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας στο ΓΓ του ΝΑΤΟ για τα… συγχαρητήρια στην Τουρκία για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πολιτική

Σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ προχώρησε, κατόπιν σχετικών οδηγιών και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αναφορικά με την ευχές του νατοϊκού στρατηγείου χερσαίων δυνάμεων στην Τουρκία.

Στο διάβημα χαρακτηρίζεται “απαράδεκτο” να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας.

H ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, ανάρτησε στο λογαριασμό της στην πλατφόρμα “Χ” (πρώην Twitter), συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τον εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας της Νίκης», της επετείου δηλαδή που συμπίπτει με την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία το 1922.

«Η LANDCOM εύχεται ευτυχισμένη Ημέρα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έθνος που μας φιλοξενεί. Σε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ημέρα, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία τους», αναφέρει σε ανάρτησή της η LANDCOM.

«Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και πάντα επιδεικνύει τον μεγάλο επαγγελματισμό και την επιμονή των στρατιωτών της. Η Τουρκία και το NATO είναι πιο δυνατά και ασφαλέστερα μαζί», συνεχίζει η ανάρτηση.

Από ό,τι φαίνεται, δεν «έμαθε» από την περσινή χρονιά η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας, όταν έκανε παρόμοια ανάρτηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, για τα συγχαρητήρια στους Τούρκους για τη νίκη τους επί των Ελλήνων στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Στο ίδιο περιστατικό το 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο NATO προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη».

Η LANDCOM στη συνέχεια «κατέβασε» την ανάρτηση και την αντικατέστησε με μια νέα, στην οποία χρησιμοποιεί πιο ουδέτερο λόγο, αναφέροντας πως ευχαριστεί «και τα 30 μέλη της Συμμαχίας για την προσφορά τους».

To άρθρο Διπλωματικές πηγές: Γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας στο ΓΓ του ΝΑΤΟ για τα… συγχαρητήρια στην Τουρκία για τη Μικρασιατική Καταστροφή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *