Διευρύνεται το spread των ελληνικών ομολόγων ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ

Οικονομία

Στην κρίσιμη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για μία σημαντική αύξηση του βασικού επιτοκίου. Δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα το Reuters, αναφέρει ότι περίπου οι μισοί από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε αυτή, απάντησαν ότι αναμένουν αύξηση κατά 0,75%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια και η Τράπεζα του Καναδά αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες (1%) βάσης τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι στο Συνέδριο που διοργάνωσε η FED στο Jackson Hole του Wyoming, τα μέλη της ΕΚΤ που συμμετείχαν σε αυτό ζήτησαν αποφασιστική και ταχεία δράση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθιστώντας σαφές ότι η επιλογή στη συνεδρίαση πολιτικής της επόμενης εβδομάδας θα είναι αύξηση των επιτοκίων μεταξύ 50 και 75 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 0,5% το βασικό της επιτόκιο ξάφνιασε την αγορά, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης μέχρι τότε είχε συνηθίσει σε πιο περιορισμένες μεταβολές των επιτοκίων.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις με αποτέλεσμα να διευρυνθεί περαιτέρω το περιθώριο έναντι των γερμανικών ομολόγων. Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,27% από 4,22% χθες έναντι 1,49% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,73% από 2,65% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται νωρίς το απόγευμα το ευρώ, παρά τα σχετικώς ευνοϊκά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο προστέθηκαν 315.000 νέες θέσεις εργασίας, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7%. Το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,004 δολ από τα 1,002 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,0993 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Διευρύνεται το spread των ελληνικών ομολόγων ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.