Δένδιας: Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Πολιτική


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023, 17:14

«Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα, κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον νέο Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Κωσταντίνο Κόμπο, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξή μας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μιας λύσης δηλαδή δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι προσπάθειες να αποτραπεί η αναβάθμιση του ψευδοκράτους διεθνώς, με κινητοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, καθώς και στους στρατηγικούς και περιφερειακούς εταίρους.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για την αποφυγή νέων τετελεσμένων», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως «άλλωστε, ως προς το καθεστώς των Βαρωσίων, οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ξεκάθαρες».

«Βασική παράμετρος για αμοιβαία αποδεκτή εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό αποτελεί η τουρκική στάση», τόνισε.

Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο υπουργός «η σημερινή συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και ο ελληνισμός πενθεί εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη», ενώ υπενθύμισε πως ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και δύο Κύπριοι φοιτητές.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τους ομολόγους του από όλες τις χώρες που, από την πρώτη στιγμή, έδειξαν την αλληλεγγύη τους και ανέφερε πως το υπουργείο Εξωτερικών και οι αρχές έλαβαν πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023, 17:14

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *