Δένδιας: Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται απέναντι σε όποιον απειλεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα

Πολιτική

Με φόντο τα F-35 που βρίσκονται στη βάση της Σούδας και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο πλευρό του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, είπε ο Νίκος Δένδιας «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία, «στέκονται μαζί απέναντι στον αναθεωρητισμό, απέναντι σε οτιδήποτε απειλεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών».

Ο υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη, βρέθηκαν σήμερα (19.07.2022) στην αεροπορική βάση της Σούδας, στην 115 Πτέρυγα Μάχης προκειμένου να συμμετάσχουν στην ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, στο πλαίσιο της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης Ελλάδας-ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE 22».

Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας, Ελλάδα και ΗΠΑ «στέκονται μαζί εν ονόματι της προστασίας του Διεθνούς Δικαίου, βασισμένοι στα εξαιρετικά μηχανήματα που βλέπετε γύρω μας, αλλά κυρίως στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που συνεργάστηκαν σε διάφορες σημαντικές ασκήσεις τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτό το οποίο γίνεται είναι μία άσκηση που υποδηλώνει τη θέλησή μας να προστατεύσουμε τις αξίες της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα εδώ και μερικές μέρες έχουν εγκατασταθεί τα F-35.

Την τελετή άνοιξε ο διοικητής της μονάδας που αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στην άσκηση που είναι σε εξέλιξη και η οποία έχει στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αρχηγός ΓΕΑ αναφερόμενος στην άσκηση Poseidon τόνισε πως φανερώνει την ισχυρή θέληση της Αμερικής να διατηρήσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή και έκανε λόγο για υποδειγματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που στέλνει μήνυμα για αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης απευθύνθηκε στα ελληνικά στους παρευρισκόμενους με αναφορές στον Καζαντζάκη, στην κρητική καλοσύνη και φιλοξενία. Για την ελληνοαμερικανική συνεργασία ανέφερε: «Η πρώτη δημοκρατία στον κόσμο, η Ελλάδα, συνεργάζεται με την πιο επιτυχημένης δημοκρατία στον κόσμο».

Στην ομιλία του ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις ισχυρές στρατιωτικές και αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κάνοντας λόγο για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

«Στόχος μας είναι να επενδύσουμε στον τομέα της άμυνας και φιλοδοξία είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης και ικανής πολεμικής αεροπορίας» σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Από το υστέρημα του ελληνικού λαού, φτιάχνουμε την πιο ισχυρή Ελλάδα που είχαμε πότε.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό, ενεργειακό, υπηρετώντας την ειρήνη, την σταθερότητα, και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος που σήμερα βρίσκομαι εδώ όχι για τις μηχανές που εξασφαλίζουν αεροπορική υπεροχή αλλά και στο εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό που υπηρετεί την πολεμική αεροπορία με διαρκή εκπαίδευση, επαγγελματισμό και αυταπάρνηση» τόνισε.

Με πληροφορίες και από zarpanews.gr

 

To άρθρο Δένδιας: Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται απέναντι σε όποιον απειλεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.