Δένδιας για το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβυή: «Ε δεν γίνεται…»

Πολιτική

Ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει πως δεν τηρήθηκε η συμφωνία στην Τρίπολη και μιλά για τον ρόλο των Αιγυπτίων.

Για την παγίδα που του έστησαν στην Τρίπολη μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός τόνισε πως δεν τηρήθηκε η συμφωνία που είχε κάνει και πως δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τη Λιβύη-«πιόνι» της Τουρκίας.

Το διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε κατά την προσγείωση της ελληνικής αποστολής στην Τρίπολη, από την προσπάθεια της ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, Νάιλα Μανγκοϋς να νομιμοποιήσει την εξουσία της και την υπογραφή των τουρκολιβυκών μνημονίων.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Νίκος Δένδιας ανέφερε αρχικά για το επεισόδιο στην Τρίπολη: «Ο Μένφι μάς ζήτησε να πάμε στην Τρίπολη. Συμφωνήσαμε σαν προσωπική παραχώρηση σε αυτόν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες επαφές ή επαφές με την προσωρινή κυβέρνηση. Θα πηγαίναμε, θα τον βλέπαμε, θα φεύγαμε Το γεγονός ότι εμφανίστηκε η Μανγκούς σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία».

Σε ανακοίνωσή του μετά το επεισόδιο ο Μένφι υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χωρών με τις οποίες η Λιβύη έχει διπλωματικές σχέσεις και θέλει να τις ενισχύσει σημειώνοντας ότι το λιβυκό Προεδρικό Συμβούλιο επιθυμεί «να εξαλείψουμε όλες τις αιτίες παρεξηγήσεων και να αποφύγουμε τυχόν διπλωματικά επεισόδια απορρίπτοντας κάθε κλιμάκωση».

Όσον αφορά στην επικοινωνία της Γαλλίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, ο ΥΠΕΞ λέει πως «το θέμα είναι ότι για όλους ισχύει ότι έχει περιορισμένη εντολή η κυβέρνηση. Δεν μπορεί δηλαδή να υπογράφει συμφωνίες αλλά τολμώ να πω και περιορισμένη χρησιμότητα. Και το δεύτερο είναι πως αυτές οι κυβερνήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν τη δική μας πραγματικότητα που είναι το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κακά τα ψέματα η τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει συμφωνίες από εμάς προήλθε. Και εργαστήκαμε πάρα πολύ στο πλαίσιο των HE για να έρθει αυτό».

«Επομένως δεν είναι θέμα μόνο συμβολισμού αλλά και ουσίας η απόφαση για άμεση αναχώρηση από την Τρίπολη με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Και το άλλο είναι ότι υπάρχει μια κατανόηση με τους Αιγύπτιους οι οποίοι δεν θέλουν ουσιασικές επαφές με την κυβέρνηση Ντμπέιμπα», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, αναφερόμενος στους Αιγύπτιους είπε: «Λένε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει εκλογές. Και όχι μόνο δεν κάνει εκλογές υφαρπάζει την παραμονή της εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν τους πόρους της Λιβύης και υπογράφει και με τους Τούρκους. Ε δεν γίνεται…».

Σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη από εδώ και στο εξής, επισημαίνει: «Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη θα παραμείνουν ως έχουν από τη δική μας πλευρά. Και αυτό υπό την έννοια ότι θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια ισχυρή σχέση με την Ανατολική Λιβύη άρα και με το κοινοβούλιο, άρα στην πραγματικότητα με ένα Σώμα που δίνει δύναμη στη θέση μας ενάντια στην αποδοχή και σύναψη παράνομων κειμένων με τους Τούρκους. Και από την άλλη με τις μικρές μας δυνατότητες γιατί θυμίζω ότι είναι μικρές οι δυνατότητές μας σε σχέση με τους άλλους αφού θέλουμε χωρίς χρήματα και χωρίς στρατό να έχουμε επιρροή να εμποδίσουμε την επέκταση των συμβατικών κατανοήσεων με την Τουρκία».

Για την συνάντηση με τον Χαφτάρ είπε: «Είχε σημασία να δούμε τον Σάλεχ και τον Χαφτάρ γιατί είχαν πάει στην Τουρκία. Τους είδε ο ίδιος ο Ερντογάν, είδε και τους λίβυους βουλευτές ο Ερντογάν, γι’ αυτό πήγα και στο κοινοβούλιο και τους εξήγησα τις θέσεις μας».

Τέλος για το αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για εκλογές στη Λιβύη το επόμενο διάστημα, ήταν ξεκάθαρος. «Όχι. Νομίζω ότι έχει πάει πολύ πίσω το ενδεχόμενο διεξαγωγής τους γι’ αυτό και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», ανέφερε.

Πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα:

Η επόμενη ημέρα μετά το επεισόδιο στη Λιβύη – Ο ρόλος των Αιγύπτιων

Φίλης για την «παγίδα» σε Δένδια: Υπήρξε συνεννόηση Λιβύης – Τουρκίας

Λιβύη: Πώς ο Νίκος Δένδιας «πετσόκοψε» τη μαριονέτα του ΕρντογάνΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *