Γράψε – σβήσε τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας: Μείωση κατανάλωσης κατά 15% δίνει έκπτωση στο ρεύμα

Οικονομία

Αν θέλετε bonus έκπτωση, τότε θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος τουλάχιστον κατά 15% σε σχέση με το 2021. Αυτό είναι το μοναδικό μέτρο που έχει κλειδώσει καθώς το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να λύσει το γρίφο των επιδοτήσεων στην ενέργεια.  

Ο τρόπος που θα δίνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα αλλάζει από τον Οκτώβριο. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Το μόνο όμως που έχει «κλειδώσει» μέχρι στιγμής είναι το ποσοστό που θα δίνει έκπτωση στο ρεύμα και θα συνδέεται με τη μείωση κατανάλωσης.

Για την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο, οριστικοποιούνται αυτές τις ημέρες οι τεχνικές παράμετροι.

Ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφεραν ότι έχει “κλείσει” το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας (15%) που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση.

Έχει, επίσης, «κλειδώσει», ότι θα επιδοτηθούν όλες οι οικιακές καταναλώσεις (όχι μόνο η πρώτη αλλά και η δεύτερη κατοικία). Υπό διαμόρφωση, όμως, είναι τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, καθώς παύει η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα.

Οι σκέψεις για επιδότηση σε φυσικό αέριο και ρεύμα και οι προβληματισμοί – «Εκτοξεύεται» το πετρέλαιο κίνησης από 1η Οκτωβρίου

Αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (είναι το ελληνικό μοντέλο που υιοθετήθηκε από την Κομισιόν), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παραμένει ως βάση το ελληνικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπει μηνιαία αναθεώρηση των τιμών που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με τη διακύμανση του πραγματικού κόστους των μονάδων.

Το φυσικό αέριο

Υπό συζήτηση είναι επίσης τόσο το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο όσο και ο μηχανισμός καταβολής της. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις αναμένει και η αγορά. Κύκλοι των προμηθευτών εξέφραζαν σχετικά προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ επεσήμαιναν την ανάγκη να εφαρμοστεί σύστημα ανάλογο με του “Τειρεσία” για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Γράψε – σβήσε τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας: Μείωση κατανάλωσης κατά 15% δίνει έκπτωση στο ρεύμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.