Γιώργος Τσίπρας: Δεν ήμασταν όσο έπρεπε μια λαϊκή κυβέρνηση

Πολιτική

Σκληρή κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς να τον κατονομάσει, άσκησε ο Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως πως τα περισσότερα για το μετασχηματισμό του κόμματος είναι μπροστά.

Σε αυτό το πλαίσιο κι όσον αφορά το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως το ζήτημα αυτό το έχει απαντήσει η ιστορία: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαθέσει 11 δισ. ευρώ και προοπτικά σύνολο 24 δισ. ευρώ ως κρατικές εγγυήσεις για το σχέδιο “Ηρακλής” για τα “κόκκινα” δάνεια. Εγγυήσεις υπέρ τραπεζών και διαχειριστών και καθόλου υπερ οφειλετών και μικρομεσαίων. Αλλά αυτό δείχνει ότι αν υπάρχει βούληση το μαξιλάρι μπορεί και μπορούσε να αξιοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχει κάτι σοβαρότερο εδώ. Δυστυχώς υποχρεωθήκαμε να μαζέψουμε μεγαλύτερο μαξιλάρι από όσο θέλαμε ή ευτυχώς που μαζέψαμε παραπανίσια; Και τα δύο μαζί δεν μπορεί να ισχύουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τις τράπεζες: «Το 2019 παραδώσαμε το τραπεζικό σύστημα περίπου όπως το παραλάβαμε το 2015. Τι θα κάνουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλώς η αναδιανομή γιατί δεν λύνει το πρόβλημα. Και η απάντηση στο άθλιο κοινωνικό μοντέλο της κοινωνίας των δύο τρίτων που επικρατεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι η μείωση των ανισοτήτων. Είναι η ένταξη στην εργασία με όρους αξιοπρέπειας ενός κομματιού της κοινωνίας που υπερβαίνει κατά πολύ το 30%. Είναι η ένταξη στην εργασία με όρους αξιοπρέπειας όλων των άνεργων, των υποαπασχολούμενων, των γυναικών που είναι στο σπίτι, των ΑΜΕΑ, των Ρομά, των προσφύγων και μεταναστών, των ευπαθών ομάδων. Αυτό για να γίνει απαιτεί ισχυρό κοινωνικό κράτος, απαιτεί αναδιανομή, αλλά απαιτεί κυρίως παραγωγική ανάπτυξη, εκτεταμένη κρατική παρέμβαση και παραγωγικό σχεδιασμό. Που σημαίνει μεγάλες αλλαγές και πρόγραμμα που ακόμα δεν έχουμε».

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.