Γιατροί ΕΣΥ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών τους – Τι ποσά θα λάβουν αναδρομικά

Υγεία

Με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου αναμένεται να επιστραφούν αναδρομικά πενταετίας σε γιατρούς ΕΣΥ, καθώς η Ολομέλεια του Ανώτατου δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012.

Μετά τις Ολομέλειες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ, με απόφαση της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (3/2022) έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι καταβάλλονταν παράνομα μειωμένες οι αποδοχές στους ιατρούς ΕΣΥ και
απέρριψε την αναίρεση της πρώτης ΔΥΠΕ επικυρώνοντας, ουσιαστικά, τις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαίωναν τους γιατρούς.

Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο επίμαχος μνημονιακός νόμος είναι αντισυνταγματικός και δεν πρέπει να εφαρμοσθεί καθώς: α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία. β) Δεν εξετάστηκε από το νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ. γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

Σημειώνεται, ότι τα πολιτικά δικαστήρια επιδικάζουν σε αυτές τις υποθέσεις μεικτές μηνιαίες διαφορές περίπου 1.000 ευρώ. Έτσι, εκτιμάται ότι τα επιδικασθέντα ποσά ανέρχονται, όταν οι διαφορές αφορούν σε 4 ή 5 έτη, σε συνολικά μεικτά ποσά μέχρι 50.000 ή και 60.000 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι εκκρεμεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του ισχύοντο ν. 4472/2017. Και αυτό, την ώρα που σειρά πρωτοβάθμιων πολιτικών δικαστηρίων κάνουν δεκτές αγωγές που στρέφονται, πλέον, κατά της συνταγματικότητας και του ισχύοντος νόμου.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.grΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.