Γερμανία – κορονοϊός: Κανένας κίνδυνος από τον εμβολιασμό με δυο διαφορετικά εμβόλια

Διεθνή

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει από τον εμβολιασμό με δυο διαφορετικά εμβόλια κατά του κορονοϊού σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς.

Επειδή το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca συνιστάται πλέον μόνο για άτομα άνω των 60 ετών, πολλά άτομα κάτω των 60 ετών, τα οποία έχουν κάνει ήδη αυτό ως πρώτο εμβόλο, αναρωτιούνται τώρα εάν ενδείκνυται να αλλάξουν το εμβόλιο στον δεύτερο εμβολιασμό. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας δεν βλέπει κανένα κίνδυνο σε αυτό, έστω και αν οι σχετικές μελέτες είναι ακόμα λίγες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς, δεν αποτελεί πρόβλημα εάν ο δεύτερος εμβολιασμός όσων είναι κάτω των 60 ετών γίνει τώρα με ένα από τα εμβόλια mRNA: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εμβολίων, πρόκειται μόνο για αναζωογόνηση και ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης που έχει ήδη λάβει χώρα», τόνισε σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL.

Για την ώρα διεξάγονται μελέτες για το αν ο δεύτερος εμβολιασμός με άλλο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει την ίδια ανοσοαπόκριση. Υποθέτω ότι αυτό θα συμβεί. Συγκεκριμένα συμπεράσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει ήδη διατυπωθεί η σύσταση για το δεύτερο διαφορετικό εμβόλιο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Stiko.

Σε ερώτηση για το πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Μέρτενς απάντησε: «Εάν προκύψει το ερώτημα, εμβολιασμός ή μη εμβολιασμός, τότε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Η σύσταση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για άτομα άνω των 60 ετών είναι ένα μέτρο ασφαλείας. Ο κίνδυνος εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύ χαμηλός και είναι 2-3 άτομα ανά 100.000».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Γερμανία – κορονοϊός: Κανένας κίνδυνος από τον εμβολιασμό με δυο διαφορετικά εμβόλια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *