«Βυθίζεται» ο τουρισμός στην Τουρκία λόγω πληθωρισμού

Διεθνή

Ο υψηλός πληθωρισμός αλλάζει τα δεδομένα για την τουριστική κίνηση στην Τουρκία

Με έκπληξη αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι τουρίστες την αύξηση του κόστους διακοπών στην Τουρκία, έναν προορισμό που τα τελευταία χρόνια είχαν συνδέσει με φτηνά πακέτα και προσφορές. Ο αριθμός των ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων μειώθηκε κατά 8%, ενώ οι υψηλές τιμές επηρεάζουν ήδη τις κρατήσεις για το 2024.

Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, «η υποτίμηση του νομίσματος, που σήμερα έχει φτάσει σε ποσοστό άνω του 50%, έχει αφήσει εδώ και καιρό το σημάδι της στην τουριστική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών δεδομένων STR Global, η ημερήσια τιμή των ξενοδοχειακών δωματίων στην Αττάλεια αυξήθηκε κατά 37,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 110 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ στην οικονομική μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης, η μέση τιμή φτάνει μάλιστα στα 138 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ελάχιστα υψηλότερος, περίπου στα 140 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι πρόσφατη – και έχει εκπλήξει πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες. Ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες διαφήμιζαν φτηνές προσφορές για διακοπές στην Τουρκία – με διαμονή φθηνότερη απ’ ό,τι στη Γερμανία, όπου το κόστος θέρμανσης ανέβαινε συνεχώς λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Όμως πλέον οι τιμές αυξάνονται διαρκώς λόγω του πληθωρισμού. Όπως επισημαίνει μάλιστα στη γερμανική εφημερίδα ο Χαμίτ Κουκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τούρκων Τουριστικών Πρακτόρων (Türsab), από αυτό προκύπτουν και σοβαρά μειονεκτήματα. «Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υψηλότερος απ’ ό,τι σε χώρες που αποτελούν μεγάλους ανταγωνιστές της, όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία». Επιπλέον, «το πρόβλημα θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο κατά τη θερινή περίοδο του 2024». Όπως λέει ο Κουκ, «οι υψηλές τιμές επηρεάζουν τις κρατήσεις για το επόμενο έτος, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνων που κάνουν κρατήσεις εγκαίρως».

Πολλοί ήταν εκείνοι που προειδοποιούσαν για τις αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές. Ο Ντένις Ούγκουρ, επικεφαλής του ταξιδιωτικού πρακτορείου Bentοur, εξηγεί ότι αρχικά «οι αυξήσεις δικαιολογήθηκαν από την υψηλή ζήτηση και το αυξημένο κόστος ενέργειας και μισθών», ενώ πολλοί ξενοδόχοι εκτιμούσαν πως η τουριστική έκρηξη θα συνεχιζόταν και το 2023.

«Όμως αυτό αποδείχθηκε λάθος. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε ιδιαίτερα έντονα στην Ελλάδα, κατά 143%, αλλά και στην Ιταλία και την Ισπανία. Μόνο στην Τουρκία ο αριθμός των ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων μειώθηκε κατά 8%», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.

(Πηγή: Deutsche Welle)Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *