Αύξηση περιστατικών βίας κατά γιατρών – Προσλήψεις και μέτρα προστασίας ζητά ο ΠΙΣ

Υγεία

Καμπάνια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη βία κατά των γιατρών – Συγκλονίζουν τα πρόσφατα περιστατικά μέσα σε μονάδες υγείας. 

Περιστατικά βίας κατά γιατρών και άλλων λειτουργών υγείας, έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα, το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Σταύρος Καλπαδάκης, γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μοιρών στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 8 Ιανουαρίου δέχθηκε επίθεση από συνοδό ασθενούς με αποτέλεσμα να σπάσει δύο πλευρές και ισχίο και να μείνει αναγκαστικά εκτός υπηρεσίας για δύο μήνες.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας, Γιώργος Χαλιώτης δέχτηκε τον περασμένο μήνα επίθεση από έναν άνδρα που βγήκε εκτός εαυτού για τις συνθήκες νοσηλείας της μητέρας του, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και πήγε να διαμαρτυρηθεί. Αφού σημειώθηκε έντονος διαπληκτισμός, ο άνδρας έσπρωξε δυνατά τον κ. Χαλιώτη, ο οποίος έπεσε στο πάτωμα και χτύπησε στο κεφάλι.

Στη Βέροια τον Ιανουάριο, ασθενής γρονθοκόπησε διασώστη του ΕΚΑΒ επειδή διαφώνησε με το δρομολόγιο που ακολούθησε το ασθενοφόρο.

Στη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική στο Θριάσιο, συνοδός επιτέθηκε σε προσωπικό της κλινικής. Η διοίκηση του νοσοκομείου υπέβαλε μήνυση και ο δράστης συνελήφθη. Τον περασμένο Ιούνιο, στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ίδιου νοσοκομείου, μία παιδίατρος δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο από συγγενή ασθενούς. Επίσης επιλήφθηκε η διοίκηση.

Τα παραπάνω περιστατικά παραθέτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), για να καταδείξει ότι η αύξηση της βίας κατά γιατρών είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το θέμα απασχόλησε τη σύνοδο του ΠΙΣ και των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, το Σάββατο 4 Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα. Η Σύνοδος των προέδρων στη Δράμα αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Κύριο στόχο αποτελεί η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμητικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, χώρο στο οποίο εκδηλώνονται κυρίως τα περιστατικά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις (π.χ. ακτινοθεραπείες).

2. Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην συνωστίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά στον ίδιο χώρο και προκαλούνται συνθήκες ανεξέλεγκτης διαχείρισης.

3. Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγεί, κινητοποιώντας τις αστυνομικές Αρχές και καταθέτοντας μήνυση για διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.

4. Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.

5. Μπουτόν (κόμβιο) κινδύνου στα ΤΕΠ και τα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.

6. Στελέχωση της φύλαξης των Νοσοκομείων με εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και θα επανεκπαιδεύεται κατά τακτά διαστήματα.

Παρατηρητήριο περιστατικών βίας

Ύψιστης σημασίας και πρώτης προτεραιότητας για τον ΠΙΣ, αποτελεί η ίδρυση παρατηρητηρίου περιστατικών βίας στις υπηρεσίες υγείας. Η ίδρυση και λειτουργία παρατηρητήριου περιστατικών βίας έχει τεθεί επιτακτικά σε όλα τα ψηφίσματα των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Φορέων, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή, αντιμετώπιση και διεκπεραίωση των περιστατικών βίας. Παρατηρητήριο χρειάζεται να εδρεύει σε κάθε υπηρεσία υγείας της χώρας και ο κεντρικός συντονισμός να πραγματοποιείται από το υπουργείο Υγείας από κοινού με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Οι υπηρεσίες αυτές θα περιλαμβάνονται στο οργανόγραμμα και θα στελεχώνονται με προσωπικό καταγραφής, κοινωνικό λειτουργό, ψυχίατρο και νομικό. Η λειτουργία τους θα βασίζεται σε λεπτομερή κανονισμό διαχείρισης των περιστατικών βίας και καθιέρωση σχετικών πρωτοκόλλων.

Τέλος, η καμπάνια του ΠΙΣ για τη βία κατά των ιατρών βρίσκεται σε εξέλιξη με αφίσες στα νοσοκομεία όλης της χώρας και στους σταθμούς Μετρό, με την ευγενική συμμετοχή της Αττικό Μετρό στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού.

Διαβάστε επίσης:

PhARMA Innovation Forum: Ξεκινά διάλογος για τις ανάγκες των ασθενών

Ιβουπροφαίνη στα παιδιά: Πότε συστήνεται και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Αφαίρεσαν την άδεια από γιατρό μετά από καταγγελίες στο ΒόλοΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *