Αποφυλακίζονται 700 κρατούμενοι στη Μιανμάρ

Διεθνή

Η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα πως θα αφεθούν ελεύθεροι περίπου 700 κρατούμενοι, ανάμεσά τους πρώην πρέσβειρα της Βρετανίας στη χώρα, δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ από την Ιαπωνία και Αυστραλός σύμβουλος της ανατραπείσας πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η πρώην πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βίκι Μπόουμαν, ο άλλοτε σύμβουλος της κυβέρνησης για οικονομικά θέματα Σον Τερνέλ, υπήκοος Αυστραλίας, καθώς και ο Τόρου Κουμπότα, δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ, υπήκοος Ιαπωνίας, «θα αφεθούν ελεύθεροι επ’ ευκαιρία της εθνικής εορτής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματικός του στρατού της πάλαι ποτέ Βιρμανίας.

Η κυρία Μπόουμαν, που ήταν επικεφαλής της βρετανικής πρεσβείας από το 2002 ως το 2006, και ο σύζυγός της, ο καλλιτέχνης Κο Χτάιν Λιν, άλλοτε πολιτικός κρατούμενος, συνελήφθησαν τον Αύγουστο διότι φέρονταν να παραβίασαν τη νομοθεσία για τη μετανάστευση. Καταδικάστηκαν να εκτίσουν φυλάκιση ενός χρόνου.

Ο Κο Χτάιν Λιν θα αφεθεί ελεύθερος, όπως και η σύζυγός του, πληροφορήθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κ. Τερνέλ, καθηγητής οικονομίας, εργαζόταν ως σύμβουλος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι όταν συνελήφθη, μερικές ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, τον Φεβρουάριο του 2021. Καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο να εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση διότι φερόταν να παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών μυστικών.

Ο Τόρου Κουμπότα, 26 ετών, συνελήφθη τον Ιούλιο, στο περιθώριο διαδήλωσης εναντίον της χούντας στη Ρανγκούν, και του επιβλήθηκε 10ετής κάθειρξη.

Ο τέταρτος αλλοδαπός είναι πολίτης της Μιανμάρ που έχει επίσης διαβατήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο στρατιωτικό καθεστώς.

Οικογένειες φυλακισμένων συγκεντρώθηκαν μπροστά στη φυλακή Ίνσεϊν της Ρανγκούν καθώς αναμενόταν να ανακοινωθεί η αποφυλάκιση κρατουμένων, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *