Ανάφλεξη στη Βαγδάτη μετά την απόσυρση του Μοκτάντα αλ Σαντρ – Νεκροί και τραυματίες σε συγκρούσεις

Διεθνή

«Έκρηξη» βίας στο Ιράκ μετά την ανακοίνωση του ισχυρού σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ ότι αποσύρεται οριστικά από το πολιτικό προσκήνιο. Τουλάχιστον 12 είναι οι νεκροί και περισσότεροι και 270 οι τραυματίες των συγκρούσεων που ξέσπασαν στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του. Υποστηρικτές του Μοκτάντα αλ Σαντρ εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης, ενώ εν μέσω του χάους επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ενώ η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε μια χώρα όπου το πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο προκλήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2021, δείχνει να παίρνει νέα τροπή.

Σε «ηρεμία» και «διάλογο» καλεί ο Λευκός Οίκος, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» την κατάσταση -αν και η Ουάσινγκτον δεν βλέπει επί του παρόντος την ανάγκη για εκκένωση της πρεσβείας στο Ιράκ και απομάκρυνση του προσωπικού της, όπως δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, αρμόδιος επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.