Ώθηση από το τραπεζικό +17,8% έλαβε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αρχική Οικονομία

Ώθηση από το τραπεζικό +17,8% έλαβε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιφύλαξε ένα ηχηρό κλείσιμο, λαμβάνοντας ώθηση από την άνοδο της Wall Street, αλλά και από την απόφαση της ΕΚΤ να άρει τα αυτοεπιβαλλόμενα όρια στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,78% στις 573,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 546,99 μονάδων (-0,99%) και 577,45 μονάδων (+4,53%). Ο τζίρος ανήλθε στα 93,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 62,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 427 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 4,18%, στις 1.388,21 μονάδες, ενώ στο +1,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 776,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 17,84% στις 351,13 μονάδες.

Αν και μέχρι τις 15:30 η άνοδος στο ΧΑ ήταν σχεδόν οριοθετημένη μεταξύ 560-565 μονάδων, μετά το έντονα ανοδικό άνοιγμα της Wall Street, το ΧΑ βρήκε διέξοδο και ανέκτησε και τα επίπεδα των 570 μονάδων, αφού ξεπέρασε και έναν μικρό τεχνικό σκόπελο στις 566 μονάδες. Το θετικό όμως είναι ότι το ΧΑ κατάφερε να αποδεσμευτεί σήμερα από το αρνητικό κλίμα των ευρωαγορών, οι οποίες βλέπουν τους ηγέτες τους να διχάζονται στους τρόπους χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Και μπορεί το ΧΑ να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο μέτωπο μιας απόφασης για την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους (corona bond) για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, εντούτοις, η απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει τα όρια για τις αγορές ομολόγων 750 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος της για τη στήριξη της οικονομίας στην ευρωζώνη, αν και αναμενόταν, έχει βελτιώσει σημαντικά το κλίμα στο ΧΑ. Αυτή η προοπτική δίνει το περιθώριο στην ΕΚΤ να παράσχει στήριξη χωρίς να περιορίζεται από τον κανόνα του 33%, κάτι που ήδη προκαλεί θετική αντίδραση και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr άρχισε η συστηματική, αλλά σε μικρά μεγέθη, αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Τα ποσά, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, είναι μικρά, αλλά αποτελούν το εναρκτήριο “λάκτισμα” ευρύτερων αγορών σε ένα περιβάλλον το οποίο έχει προς το παρόν πολύ χαμηλό βάθος. Η πτώση των αποδόσεων αναμένεται να γίνει περισσότερο αισθητή ώρα με την ώρα καθώς ο κύκλος των αγορών – ελάχιστα διαθέσιμα – στη δευτερογενή αγορά θα διευρύνεται.

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,57%, ενώ πτώση σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,15%. Οι αναλυτές ήδη προβλέπουν σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 191 μ.β από 410 μ.β που είχε βρεθεί την ημέρα πριν την απόφαση του νέου έκτακτου QE.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την ευάλωτη οικονομία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας και στήριξης της οικονομίας, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα και αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους θα ενεργοποιηθούν πολιτικές για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με κέρδη 22,22%, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 18,92%, η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 14,87% και η Πειραιώς έκλεισε στο +12,62%. Παράλληλα, η Jumbo σημείωσε κέρδη 8,84%, με τις Jumbo, Aegean, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 7%. ΕΧΑΕ και Βιοχαλκο έκλεισαν στο +6,73% και στο +6,14% αντίστοιχα.

Η Λάμδα ενισχύθηκε κατά 5,75%, ο Ελλάκτωρ σημείωσε κέρδη 4,55% και ο ΑΔΜΗΕ 3,09%, με τους Μυτιληναίο, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια να καταγράφουν άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Φουρλής, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή. Motor Oil και Coca Cola έκλεισαν με απώλειες 2,2% έκαστη, συγκρατώντας τον γενικό δείκτη, με τον Titan να ολοκληρώνει με βουτιά 5,27%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *